Fysik

Bold opgave

30. marts 2013 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Er der nogle der kan hjælpe mig med følgende spørgsmål:

En bold bliver kastet lodret opad. Boldens hastighed opad er 15 m/s, når den slippes.  Antag, at der ikke er nogen luftmodstand.

a) Tegn en graf af boldens højde som funktion af tiden. Brug evt. grafregneren.

b)Hvor lang tid går der, før bolden når den maksimale højde?

c)Hvor højt når bolden op målt fra starthøjden?

d) Hvor lang tid går der, før bolden er tilbage i starthøjden?

 

e) Hvad er boldens fart, når den når ned til starthøjden igen?

 

Mit bud:

a) v(t)=a*t+v0 vil det så sige v(t)=-9,82*x + 15 ?

b),c),d),e) ?

Håber på respons!

På forhånd tak!

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2013 af peter lind

b) (ikke a som du skriver) der skal stå t i stedet for x på højre side ellers korrekt

c) og e) brug energibevarelse

d) brug symmetrien i den opadgående og nedadgående bevægelse


Svar #2
30. marts 2013 af Jelly (Slettet)

Men hvordan finder laver jeg b) når det er en ret linje?


Svar #3
30. marts 2013 af Jelly (Slettet)

Håber I kan hjælpe med b), c), d) og e)


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

 delta_h = -(15 m/s)2/(2*(-9,82 m/s2)) =11,456m


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

vm = (v+vo)/2 = vo/2 = (15 m/s)/2 = 7,5 m/s, da sluthastigheden er 0 m/s

top = H/vm = (11,456 m)/(7,5 m/s) = 1,5275 s


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

tfrit fald = √(2H/g) = √(2*(11,456 m)/(9,82 m/s2)) = 1,52775 s


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

d) ttotal = (1,5275+1,52775)s =3,05525 s ≈ 3,1 s


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. marts 2013 af Lone110 (Slettet)

e) V = √(2*g*H) = √(2*(9,82 m/s2)*(11,456m)) = 14,9998 m/s


Svar #9
30. marts 2013 af Jelly (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: Bold opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.