Fysik

spektra analyse af hydrogen med spektrometer

01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Brugbart svar (2)

Svar #1
01. april 2013 af ChemistryIsKey

Du skal bruge Rydbergformlen til denne opgave, hvor m er 2 (Balmerserien) og n = [3, 4 ... , 7].
Rydbergformlen er som bekendt

     1 / λ = R · (1 / m2 - 1 / n2)

og hvis bølgelængden λ isoleres får du

     λ = (n2 · m2) / (R · (n2 - m2))

Herunder udregnes, når n = 3:

     λ = (32 · 22) / (1.097 · 107 m-1 · (32 - 22)) = 6.563 · 10-7 m = 656.3 nm

Prøv selv med resten, hvor du indsætter 4, 5, 6 og 7 på n's plads   :)


Svar #2
01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

tusind tak for hjælpen skal jeg bare sætte min observationer ind


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. april 2013 af ChemistryIsKey

Du skal bare udskifte tallet på n's plads (4, 5, 6 og 7) og udregne. F.eks. hvor n = 4 får du

     λ = (42 · 22) / (1.097 · 107 m-1 · (42 - 22)) = 4.862 · 10-7 m = 486.2 nm

:)


Svar #4
01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

tak men det var ikke det som jeg mente jeg har også lavet observationer af forskellig lys via spektrokiggerne hvad skal jeg bruge de informtioner til tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. april 2013 af mathon

    
    Rdb-1 = 91,1267 nm    

                                                λ(n) =   Rdb-1 • (4n2 / (n2-4))

                                                                   λ(3) =   (91,1267 nm) • (4 •32 / (32-4))

                                                                   λ(4) =   (91,1267 nm) • (4 •42 / (42-4))

                                                                   λ(5) =   (91,1267 nm) • (4 •52 / (52-4))

                                                                   λ(6) =   (91,1267 nm) • (4 •62 / (62-4))

                                                                   λ(7) =   (91,1267 nm) • (4 •72 / (72-4))


Svar #6
01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

hvad er det forstår ikke helt mathon


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. april 2013 af mathon

Rydbergformlen

                                                         1/λ = Rdb • ((1/m2) - (1/n2))

Rdb-1 = 91,1267 nm    

                                                        λ(n) =   Rdb-1 • (m2•n2 / (n2-m2))            
med m = 2                                

                                                        λ(n) =   Rdb-1 • (4n2 / (n2-4))

                                                                   λ(3) =   (91,1267 nm) • (4 •32 / (32-4))

                                                                   λ(4) =   (91,1267 nm) • (4 •42 / (42-4))

                                                                   λ(5) =   (91,1267 nm) • (4 •52 / (52-4))

                                                                   λ(6) =   (91,1267 nm) • (4 •62 / (62-4))

                                                                   λ(7) =   (91,1267 nm) • (4 •72 / (72-4))

 


Svar #8
01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

min formel siger 1.097*10^7m^-1


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. april 2013 af mathon

min formel siger Rdb = 1.097107 m-1
 

                                                      Ja    og....  ??


Svar #10
01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

ok tak for hjælpen med den kan du fortælle mig hvad man skulle bruge observationerne til


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. april 2013 af mathon

bemærk forskellen

                     på
                                                  Rdb
                                       og
                                                  Rdb-1
 


Svar #12
01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

ja -1 men er der en trå mellem det og mine observtioner


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. april 2013 af Eksperimentalfysikeren

Du må nok beskrive forsøget lidt mere detailleret.

Hvordan ser dine observationer ud? Hvordan blev forsøget udført? Er der stillet bestemte spørgsmål, der skal belyses med forsøget?

 


Svar #14
01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

ja eks kan du svare hvad hydrogenatomets engerniveau er og kan du skitser den


Brugbart svar (1)

Svar #15
01. april 2013 af mathon

hydrogenatomets engerniveauer
er

                             En = -h•cRdb / n2

                                            E1 = -(13,6057 eV) / 12

                                            E2 = -(13,6057 eV) / 22

                                            E3 = -(13,6057 eV) / 32

                                            E4 = -(13,6057 eV) / 42

                                            E5 = -(13,6057 eV) / 52

                                            E6 = -(13,6057 eV)/ 62

                                            E7 = -(13,6057 eV) / 72


 


Brugbart svar (1)

Svar #16
01. april 2013 af Eksperimentalfysikeren

Atomets elektron kan befinde sig i forskellige baner om kernen. Atomets energi afhænger af, hvilken bane elektronen befinder sig i. Det er de mulige energier, der kaldes atomets energiniveauer. Normalt angives energierne sådan, at den "yderste" bane, hvor elektronen har størst energi, har energiven 0. Det betyder, at de andre energiniveauer svarer til negative energier.

Tegn en vandret linie øverst på et stykke papir. Det er 0-niveauet. Tegn derefter for hvert energiniveau et kort vandret liniestykke under 0-niveauet med en lodret afstand til 0-niveauet svarende til energien for et niveau. De skulle gerne danne en "stige" med aftagende trinstørrelse opad.

Man tegner normalt en energiskala helt til venstre for "stigen".


Svar #17
01. april 2013 af mahdi0123 (Slettet)

tusind tak skal i have for hjælpen


Skriv et svar til: spektra analyse af hydrogen med spektrometer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.