Matematik

Find konstanterne

02. april 2013 af PapapP (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved

f(x)=a*x^3+b*x^2

grafen f har et lokalt ekstrenumspunkt i punktet A(2,2)

a) Bestem konstanterne a og b

billede af grafen

http://i49.tinypic.com/11rsxsk.png

 

jeg kan se at jeg skal differentiere funktionen, og jeg kan ses at jeg kender noget i retning af f(2)=2 ogf( f  '(2)= 0, men mere kan jeg ikke se. det diffentierede vil give

f  '(x)=3a*x^2+2bx


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af c_aastrup

Du er på vej i den rigtige retning.

Du har

f(2) = 2

Og fordi det er ekstrema

f'(2) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Som du selv skriver får vi givet følgende informationer om vores funktion f:

I)   f ' (2) = 0       og        II)   f(2) = 2

Udnyt disse forhold til at opstille to udtryk om funktionen f, hvoraf konstanterne a og b kan findes gennem to ligninger med to ubekendte.

Start med at differentiere funktionsforskriften:

f ' (x) = 3·a·x2 + 2·b·x

Udnyt første information - at f ' (2) = 0. 

f ' (2) = 3·a·22 + 2·b·2 = 12·a + 4·b     dvs.    1)   12·a + 4·b = 0

Udnyt anden information - at f(2) = 2.

f(2) = a·23 + b·22 = 8·a + 4·b    2)   dvs. 8·a + 4·b = 2

Løs de to ligninger 1) og 2) mht. de to ubekendte konstanter a og b; her kan der med fordel gøres brug af "lige store koefficienters metode", hvor vi ved at trække 2) fra 1) kan eliminere b og først og fremmest isolere a:

1) - 2)   (12·a + 4·b) - (8·a + 4·b) = 0 - 2 ⇔
              4·a = -2                                      ⇔
              a = - (1/2)

Indsæt nu den fundne a-konstant i enten 1) eller 2) og isolér  b.

1)         12·(-(1/2)) + 4·b = 0                       ⇔
             -6 + 4·b = 0                                    ⇔
             b = 3/2

dvs. funktionsforskriften for f er givet ved:

f(x) = -(1/2)·x3 + (3/2)·x2

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 2

Jeg tror, han på langt sigt ville have større glæde af, at du forklarede fremgangsmåden end af, at du regner hans opgave for ham . . . :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

# 3

Det har du sikkert fuldstændig ret i. Men han har jo selv ansvaret for egen læring, og hvis han blot skriver af fra opgaven, er det hans eget problem i sidste ende. Jeg forestiller mig, at jeg giver ham noget at læne sig op ad, hvis han skulle gå fuldstændig i stå. Han kan så analysere metoden, lære den og da anvende den til andre lignende, fremtidige opgaver.  


Skriv et svar til: Find konstanterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.