Kemi

Hjælp til udregning af pH

02. april 2013 af asdfgqwert (Slettet) - Niveau: A-niveau

Står med følgende opgave:
Næringsmediets pH blev ved forsøgets start justeret til 8,1 med pufferen TRIS (2-amin-
2-(hydroxymethyl)propan-1,3-diol).

Ved vækstforsøget blev der tilsat 10,0 mL 0,00100 M TRIS til næringsmediet, og der
blev i løbet af forsøget produceret 3,24·10-7 mol oxonium i en af kolberne.


4. Beregn mediets pH-værdi ved forsøgets afslutning i den pågældende kolbe.

 

Vækstmediet var på 1 liter

 

Er fuldstændig tabt i hvordan jeg skal udregne denne. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Beregn først og fremmest stofmængden af oxonomiumioner i næringsmediet før tilsætningen af TRIS ved brug af definitionen på pH:

pH = -log[H3O+] ⇔ [H3O+] = 10-pH

[H3O+]start = 10-8,1 = 7,943 · 10-9

n(H3O+)start = 7,943 · 10-9 M · 1 L = 7,943 · 10-9 mol 

Beregn stofmængden af oxoniumioner efter tilsætningen af TRIS:

n(H3O+)efter = 7,943 · 10-9 mol + 3,24 · 10-7 mol = 3,319 · 10-7 mol

Beregn den nye oxoniumionkoncentration, idet du tager højde for volumenændringen på 10 mL (0,01 L):

[H3O]efter = 3,319 · 10-7 mol / 1,01 L = 3,287 · 10-7 M

Beregn da pH:

pH = -log(3,287 · 10-7) ⇔ pH ≈ 6,5


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2013 af ARM (Slettet)

Hej

Er du sikker på at det er metoden?

Jeg har udregnet det på følgende måde:

c=3.24*10-7 mol/1.01 L=3.2079*10-7mol/L

pH=-log(3.2079*10-7)=6.493 ca. lig med 6.5

Hilsen Alexander

 


Skriv et svar til: Hjælp til udregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.