Fysik

Formel på ydre modstand

02. april 2013 af LillePrins (Slettet) - Niveau: B-niveau

1) Hvilken formel skal jeg bruge for at finde effekten der bliver afsat i den ydre modstand? 
2) Hvilken formel skal jeg bruge for at bestemme den stærkeste mulige strøm der kan løbe igennem et kredsløb? 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af peter lind

1. P = R*I2 = U*I

2. Det kommer sandelig an på kredsløbet


Svar #2
02. april 2013 af LillePrins (Slettet)

Tak for hjælp! :-) 


Ang 2) er jeg blevet givet disse oplysninger: Batteriet har en hvilespænding på 9 Volt og en indre modstand på 2 Ohm og der er en modstand på 15 Ohm over batteriets poler. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. april 2013 af mathon

 

                               Uo = (Ri + Ry) • I

                               Py = Ry•I2 = Ry • (Uo/(Ri+Ry))2

 

Det sidste spørgsmål er ejendommeligt i forhold til opgaveteksten:
"Batteriet har en hvilespænding på 9 Volt og en indre modstand på 2 Ohm og der er en modstand på 15 Ohm over batteriets poler."

      hvor kun én strømstyrke er mulig
                                                                                I = Uo / (Ri + Ry)

men hvis
                         Ry er variabel

har du
                                             Ry
                        Py = Uo2 •  ---------
                                         (Ri+Ry)2



                      dPy               (Ri+Ry)2 - Ry•2(Ri+Ry)              Ri - Ry    
                      ----- = Uo2 •   ---------------------------- = Uo2 •  ----------
                      dRy                          (Ri+Ry)4                          (Ri+Ry)3
                                                                         
     

 

                     dPy/dRy = 0  for Ri = Ry
         hvoraf
                                 Py  er voksende for Ry<Ri

                                 Py  er aftagende for Ry>Ri

         dvs
                                 Pymax for Ry = Ri

 


Skriv et svar til: Formel på ydre modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.