Matematik

Hjælp til matematik

03. april 2013 af casperOK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et problem med den her opgave ville være rart hvis nogle kunne hjælpe

 

En afløbsrende fremstilles af en metalplade med bredden 60 cm ved at bukke pladen vinkelret op ved A og B er det muligt at angive hvor man skal vælge A og B for at renden har så stort tværsnitsareal som muligt (tværsmitsarealet er arealet af rektanglet på figuren)

Jeg kan slet ikke komme igang så alt hjælp kan bruges :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2013 af peter lind

Hvis du kalder bredden for x og højden for y har du

x+2y = 60

Areal = x*y


Brugbart svar (2)

Svar #2
03. april 2013 af PeterValberg

Isolér y i den første ligning (fra #1)
Indsæt dette udtryk i ligning 2 (fra #1)

Du har nu en forskrift for arealet som en funktion af x:

A(x) = x(30 - 0,5x) = -0,5x2 + 30x

bestem x-koordinaten til toppunktet for denne omvendte parabel,
dette er den optimale værdi for x (som i.flg. #1 er rendens bredde)
derved kan du hurtig bestemme hvor du skal bukke pladen ved A og B
(da det giver mest mening at bukke kanten lige meget op i hver side af renden)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
03. april 2013 af casperOK (Slettet)


Skriv et svar til: Hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.