Fysik

Hastighed før bremsning-Hjælp

03. april 2013 af Quidditch (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg er i gang med en opgave, der lyder:

En bil med massen 950 kg foretager en katastrofebremsning. Til politirapporten oplyser bilisten, at hun kørte lige netop 50 km/h, som hun måtte på den pågældende strækning. Til kontrol måler politiet bremsesportet til 18 m.

1) Beregn gnidningskraftens arbejde under opbremsningen, idet gnidningskoefficienten melem dæk og vejbane er 0,75.

2) Hvilken kinetisk energi  havde bilen umiddelbart før bremsningen?

3) Hvilken fart havde bilisten umiddelbart f'ør bremsningen?

I den første opgave udregner jeg bare gnidningskraften ved hjælp af denne formel:Agnid= -Fgnid*s=-µ*m*g*s, hvorefter jeg får det til at være -125.941,5 J.

I andet spørgsmål udregner jeg den kinetiske energi, som flg.:

Ekin=0,5*950kg*(180m/s)^2= 15.390.000 J

I det tredje spørgsmpl er jeg gået af sporet, og håber vireklig, at nogen kan hjælpe.

Mvh. Hyacinth

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. april 2013 af peter lind

Hvor får du de 180m/s fra ? Det er en helt usandsynlig høj hastighed.

Meningen er at du skal bruge resultatet fra spørgsmål 1. til at finde den kinetiske energi. Det er nemlig kraftens arbejde med modsat forteg,

Den kinetiske energi kan du så bruge til at finde hastigheden og sammenligne med de 50km/h


Svar #2
03. april 2013 af Quidditch (Slettet)

Når jeg udregner den kinetiske energi, vil det alligevel give 91.628, jeg havde glemt at jeg ikke skulle gange med 3,6, men dividere med 3,6 :).
 

Men hvordan kan den kinetiske energi være lig med gniningskrafternes arbejde? Bare at den kinetiske energi da er positiv. Men hvis det er på den måde, hvordan kan jeg så gøre det? Hvis jeg siger, at den mekaniske energi er lig med  den kinetiske energi i løbet af hele opbremsningen, er det så, at den kinetiske energi lige før opbremsningen er liug med 125.945,5 J, og så bliver farten flg.:

Emek=Ekin=125945,5J

Ekin=1/2*950kg*v^2

v=(Ekin/0.5*950kg)1/2=(125.945,5J/0.5*950kg)1/2=16.28 m/s

 

Er det på den måde?


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. april 2013 af peter lind

Arbejdet som gnidningskræfterne udfører er negativt, hvilket vil sig at den stjæler energi fra bilen. Når bilen så standser har kræfterne så snuppet al den kinetiske energi. Energien tappes gradvis ud af systemet og bliver omdannet til varmeenergi.

Jeg har ikke regnet tallene efter men metoden er rigtig. Resultatet ser også ret fornuftigt ud. Du skal så lige omregne hastigheden til km/timen og sammenligne med de 50 km/timen


Svar #4
03. april 2013 af Quidditch (Slettet)

Men hvorfor er det kinetisk energi og ikke potentiel energi? Er det fordi bilen allerede er i bevægelse?


Skriv et svar til: Hastighed før bremsning-Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.