Matematik

hjælp matematik haster - en virksomhed producer legetøj

05. april 2013 af mumsm (Slettet) - Niveau: B-niveau


En virksomhed producerer legetøj. Overskuddet er afhængig af antallet af produceret legetøj. Den uafhængige variabel x betegner antal stykker legetøj der produceres (i tusinder). Overskuddet O (i tusinde kr.) er givet ved
??(??) = −4??^2 + 150??
a) Bestem virksomhedens overskud, når de producerer 10 tusinde stykker legetøj.
b) Virksomheden producerer kun legetøj, hvis de er sikre på ikke at tabe penge. Bestem det
minimale og maksimale antal stykker legetøj som virksomheden kan producere uden tab.
c) Beregn det maksimale overskud virksomheden kan forvente. Hvor mange stykker legetøj skal de producere for at opnå dette overskud?

 

Jeg har lavet a. Men har det svært ved b'eren. 

For at finde det minimale antal stykker legetøj som virksomheden producere uden tab af penge, skal jeg så bare sætte ligningen = 0? 

Hvordan finder jeg den maksimale ? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. april 2013 af mathon

 

         oversæt
                           ??(??) = −4??^2 + 150??     til noget læsbart


Svar #2
05. april 2013 af mumsm (Slettet)

woops:

O(x)=-4x^2+150x 


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. april 2013 af mathon

a) Bestem virksomhedens overskud, når de producerer 10 tusinde stykker legetøj.

        

                              O(x) = -4x2 + 150x

                              O(10) = -4102  + 15010 = 1100

        dvs
                               1100 • 103 = 1,1•106 = 1,1 mio


Svar #4
05. april 2013 af mumsm (Slettet)

jeg har lavet a'eren, men hvorfor ganger du med 10^3?

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
05. april 2013 af mathon

b) Virksomheden producerer kun legetøj, hvis de er sikre på ikke at tabe penge.

         grafen for
                              O(x) = -4x2 + 150x    er en parabel med nedadvendte grene, hvor O(x) er positiv mellem
                                                                  rødderne (O(x) = 0

                                               O(x) = -4x2 + 150x = 0

                                                          -4x(x - 37,5) = 0

                                 med rødderne
                                                               x = 0   v   x = 37,5

         dvs
                                 mellem
                                                               0 og 37.500 stk
                                             

 

                         


Brugbart svar (2)

Svar #6
05. april 2013 af mathon

c) Beregn det maksimale overskud virksomheden kan forvente.

             Beregn maksimum for

                                                           O(x) = -4x2 + 150x             (hint: toppunkt)


Brugbart svar (2)

Svar #7
05. april 2013 af mette48 (Slettet)

#4 der ganges med 103=1000 da der i teksten står "x betegner antal stykker legetøj der produceres (i tusinder)"


Svar #8
05. april 2013 af mumsm (Slettet)

Jeg har fået toppunktet til at være (37.5   ,  1406.25), kan ikke komme videre herfra.. 

Vil det så sige at dette toppunkt (maksimum) angiver at virksomheden opnår det største overskud 1406.25 ved 37.5 varer? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. april 2013 af lvr34 (Slettet)

y-koordinaten i toppunktet er virksomhedens maksimale overskud, og x-koordinaten er dertil antallet af varer, produceret ved det maksimale overskud


Brugbart svar (2)

Svar #10
05. april 2013 af mathon

 

                   Omax = 1406.25 • 103 kr  =   1,406250 mio kr


Svar #11
05. april 2013 af mumsm (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!!! :-D 


Skriv et svar til: hjælp matematik haster - en virksomhed producer legetøj

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.