Matematik

Beregning af to biler der mødes

07. april 2013 af josephinemarquard (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg har virkelig problemer med denne opg. Håber virkelig at der er nogle der kan/vil hjælpe mig! :-)

Her er opg:

En dag skal ambulancen transportere en alvorligt syg patient til lufthavnen. Ambulancen kan kun køre med en hastighed på 20 km/t.

Ambulancens tur kan beskrives med ligningen: 

y = 3x

Samtidig starter en taxi fra lufthavnen, og kører til sygehuset. Taxaen kører med en hastighed på 50 km/t.

Taxaens tur kan beskrives med ligningen: 

y = -1,2x + 8,4

Vis ved beregning, hvor langt fra sygehuset de to biler mødes.

x = kørte km

y = tid i min.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. april 2013 af peter lind

Det sidste kan ikke være rigtig. Når bilen starter har den kør 0 km altså x=0. den skulle den så ifølge ligningen  have brugt 8,4 min på kørslen, da den startede med at køre


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Det kan måske tænkes, at taxien venter 8,4 min. på at passageren kommer ned ad trappen el. lign. . . .


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Det ville være rart at vide, hvor langt der er mellem hospitalet og lufthavnen . . .

:-)


Svar #4
07. april 2013 af josephinemarquard (Slettet)

Der er 7km. :-)

Brugbart svar (1)

Svar #5
07. april 2013 af SuneChr

Lad ambulancen køre fra sygehuset til tiden t = 0  (timer)

Den kører efter forskriften  y = - 20t + 7   hvor y er afstanden i km fra lufthavnen.

Taxaen kører fra lufthavnen også til tiden 0

og kører efter forskriften   y = 50t  hvor y også er afstanden i km fra lufthavnen.

De to køretøjer mødes, når     - 20t + 7 = 50t  ⇒  t = 1/10  (time)

som indsat i en af ligningerne giver y = 5

Køretøjerne mødes da 7 - 5 km = 2 km fra sygehuset. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. april 2013 af Krabasken (Slettet)

y=3x
 

Til mødetiden t har A kørt t/3 km
 

y = -1,2x + 8,4
 

Til tiden t har T kørt(t -8,4)*1,2 km (den modsatte vej)
 

t/3 + (t-8,4)*1,2 = 7    (idet den samlede strækning er 7)
 

t + 3,6t - 30,24 = 21
 

4,6t = 51,24
 

t = 51,24/4,6
 

Ambulancen har da kørt t/3 km = 3,713 km fra hospitalet.
 

(og Taxien har kørt 3,287 km)

:-)
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 5

Taxien kører vel ikke fra lufthavnen til tiden t = 0  ifølge forlægget, men derimod til tiden t =8,4 - ?

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. april 2013 af PeterValberg

Ambulancen og taxaen møder hinanden 2 km fra sygehuset efter 6 minutters kørsel

 

d3C7j.png

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Okay - så det var SÅDN, det var ment . . .

:-)


Skriv et svar til: Beregning af to biler der mødes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.