Matematik

Hjælp til ligning

08. april 2013 af PersNabo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er ved at forbedre mine lektier til imorgen, hvor jeg har bleven stillet opgave, hvor jeg skal løse ligningen:

t3 + t - 2 =66, hvor jeg skal finde t.

Jeg kan se i facit listen at t = 4, men jeg kan ikke se hvordan den skal løses.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Sæt t = u+v, så får du:

u3 + v3 + 3u2v + 3uv2 + (u+v) - 2 = 66

u3 + v3 + 3uv(u + v) + u + v - 2 = 66

u3 + v3 + (3uv + 1)(u+v) - 68 = 0

Bestem u og v, således at: u3 + v3 = 68 og 3uv = -1 

Lad f.eks. v  = -1/(3u) og indsæt:

u3 - (1/27)u-3 - 68 = 0

Lad z = u3 og gang igennem med z - da opnår man 2. gradsligningen:

z2 - 68z - 1/27 = 0, som kan løses på vanlig vis.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. april 2013 af SuneChr

t3 + t - 68 = 0

Et gæt på en evt. heltallig rod skal gå op i konstantleddet. Det gør den så heldigvis.

Man kan nu bringe tredjegradsligningen ned v.h.a. polynomiers division, og få en 2.gradsligning, der ikke skulle volde vanskeligheder. Man skal da dividere med  ( t - 4) .


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er nok en anelse over B-niveau på STX. I øvrigt skal der vel gælde u3 + v3 = +68 .

(Det blev så redigeret på falderebet).


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. april 2013 af lfdahl (Slettet)

De tre løsninger til t3 + t - 68 = 0 er:

t1 = 4

t2 =  - 2 + i3.606 (afrundet)

t3 =  - 2 - i3.606 (afrundet)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

På det angivne niveau skal der nok ses bort fra de komplekse rødder.

Det enkleste er at benytte heltalsmetoden i #2. Eventuelt kan man se, at 66 er tæt ved kubiktallet 64 = 43 , så

t3 + t - 68 = 0 omskrives til

t3 -64 + t -4 = 0 , eller

t3 -43 + t-4 = 0 , og deraf

(t-4)·(t2 +4t +42) + (t-4) = 0 , hvorved man opnår faktoriseringen

(t-4) · (t2 +4t + 4 + 12 +1) = 0 , eller

(t-4) · ( (t+2)2 + 13 ) = 0 , med rødderne

t = 4 ∨ t = -2 ±i·√13


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. april 2013 af lfdahl (Slettet)

#5

Det er et meget fint svar!


Skriv et svar til: Hjælp til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.