Matematik

potensudvikling - korrekt tastet?

09. april 2013 af Jauernik (Slettet) - Niveau: C-niveau

 

Hej opgaven lyder : Grafen for en potensudvikling går gennem punkterne (4, 25) og (25, 1.6).

a) Bestem en forskrift for potensudviklingen.
b) Find , når er 10.
c) Find når er 5.
d) Hvor mange procent aftager med, når vokser med 30 %?
e) Hvor mange procent skal vokse med, for at aftager med 60 %?

 

a)
                              y = b • xa


                              y2/y1 = (x2/x1) • a

                              (1,6/25) = (25/4) • a

                              (1,6/25) = 6,25 • a

                              ln(1,6/25) = ln(6,25) • a

                              a = ln(1,6/25) / ln(6,25) = -1,5
         og

                              y = b • xa
                              25 = b • 4 • (-1,5)

                              b = 25 • -4 • 1,5 = -150

konklusion
                              y = -150 • x • -15

 

 

hvilket lyder helt forkert for mig.

Kan ikke se hvad jeg har gjort forkert, så i må meget gerne hjælpe mig + hjælpe mig med de andre spg. evt.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Potensudviklingen er

y = b ·xa

Der er ikke tale om at gange med a, men om at opløfte størrelser i a'te potens. Derfor finder man a ved et udtryk, hvori der indgår logaritmer.

Da du benytter et færdigt udtryk for a, er din værdi for a korrekt. Men du har helt misforstået udtrykket for b:

b = y1 / x1a


Svar #2
09. april 2013 af Jauernik (Slettet)

jatak, kan godt se det nu når du siger det. 

Hvad skulle funktionen ende med at hedde? Bare så jeg har et udgangspunkt?


Svar #3
09. april 2013 af Jauernik (Slettet)

Kan det passe forskriften kommer til at hedde: y=200*x^-1,5 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man benytter de to datapunkter (4 , 25) og (25 ; 1,6) til at opstille de to ligninger

b · 4a = 25 , og

b · 25a = 1,6 = 8/5 .

heraf fås

(25/4)a = (8/5) / 25 = 8 / 125 = (2/5)3 , dvs.

(5/2)2a = (5/2)-3 ,

hvoraf man aflæser, at 2a = -3, eller a = -3/2 .

Man får da

b = 25 / 4a = 25 / 4-3/2 = 25 · 43/2 = 25 · 23 = 25 · 8 = 200 .

Altså

y = 200 · x-3/2


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt, se #4.


Svar #6
09. april 2013 af Jauernik (Slettet)

super.

har fået:

b) Find y, når x er 10 til at være : y=6,32456
c) Find x når yer 5 til at være x=11,6961

men kan ikke finde ud af d) og e)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det vil nok hjælpe, hvis du kan skrive den fulde ordlyd af spørgsmålene d og e, så vi ikke skal gætte, hvor der står x og hvor der står y.

Hvis x vokser med brøkdelen rx, ændres y med brøkdelen

ry = (f(x·(1+rx)) - f(x)) / f(x) = (1+rx)a - 1


Svar #8
10. april 2013 af Jauernik (Slettet)

min fejl. forstår ikke hvad du gør i #7

d) Hvor mange procent aftager y med, når x vokser med 30 %?
e) Hvor mange procent skal x vokse med, for at aftager y med 60 %?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Når x vokser med brøkdelen rx , er den nye x-værdi da x·(1+rx) . Ændringen i y-værdi er da

f(x·(1+rx)) - f(x) ,

og den relative ændring i y-værdi er så

ry = ( f(x·(1+rx)) - f(x) ) / f(x) = ( b·(x·(1+rx))a - b·xa ) / (b·xa) = (1+rx)a - 1 .

d) Indsæt heri rx = 30% og a = -3/2 .

I e) er ry = 60% og man skal løse for rx .


Svar #10
10. april 2013 af Jauernik (Slettet)

Jeg kan altså ikke helt forstå hvor du får ligningen f(x·(1+rx)) - f(x) , fra.

Er heller ikke med helt præcis hvad det er du gør.


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2013 af mathon

efter henvendelse:

d)

                    Fy = Fx-1,5

                    (1+ry) = (1+rx)-1,5

Hvor mange procent aftager y med, når x vokser med 30 %?

                    (1+ry) = (1+0,30)-1,5 = 0,67466

                    ry = 0,67466 - 1 = -0,32534 = -32,534%

 

e)

      Hvor mange procent skal x vokse med, når y aftager med 60 %?

                    (1+ry) = (1+rx)-(3/2)

                    1+rx = (1+(-0,60))-(2/3) = 1,84202

                     rx = 0,84202 = 84,202%

 

 


Svar #12
10. april 2013 af Jauernik (Slettet)

#11 tak mathon.


Svar #13
10. april 2013 af Jauernik (Slettet)

jeg har lige et spørgsmål.

Hvordan går du fra at det hedder : (1+rx)-(3/2) til (1+(-0,60))-(2/3)

Kan ikke se hvad det er du gør med det som er opløftet.


Svar #14
10. april 2013 af Jauernik (Slettet)

Det er bare mig som ikke kunne se at du flyttede dem over lighedtegnet og forvekslede r_x og r_y


Skriv et svar til: potensudvikling - korrekt tastet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.