Matematik

Potens funktioner

10. april 2013 af nunu21 (Slettet) - Niveau: C-niveau

1)

Om en potensfunktion  f(x) = b • x a oplyses, at P(12, 40) og Q(18, 76) er punkter på grafen for f(x).

a) Bestem forskriften for grafen



2)

Sammenhængen mellem et varmblodet pattedyrs vægt og dets daglige varmeproduktion kan beskrives ved denne funktionstype
  
   f(x) = b • x a

hvor f(x) er dyrets varmeproduktion (målt i kilokalorier) og x betegner dyrets vægt (målt i kg).

Det kan oplyses, at en hund der vejer 14 kg., har en varmeproduktion på 439,3 kilokalorier, mens en hest der vejer 700 kg., har en varmeproduktion på 7460,4 kilokalorier.

a) Bestem forskriften og beregn varmeproduktionen for en elefant, der vejer 3 ton
TIP: Find ud af hvad der er x1, y1, x2 og y2

b) En kat har en varmeproduktion på 350 kilokalorier. Hvor meget vejer denne kat ?



Håber nogen kan hjælpe mig (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2013 af PeterValberg

Video om potensfunktioner [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. april 2013 af lvr34 (Slettet)

I opgave 1. skal du anvende formlerne for konstanterne i potenssammenhæng ud fra to punkter

 

    a = [ log(y2) - log(y1) ] / [ log(x2) - log(x1) ], samt b = y1 / xa1


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2013 af lvr34 (Slettet)

I opgave 2,a anvender samme formler til at bestemme forskriften for funktionen, og beregner efterfølgende f(3000). 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2013 af lvr34 (Slettet)

I opgave 2,b indsætter du i funktionen - igen beregnet ud fra formlerne i #2 - 350 på f(x)'s plads, og isolerer x, hvormed kattens vægt fås i kg


Svar #5
10. april 2013 af nunu21 (Slettet)

skal lige se om det er de rigtige jeg har:

y1= 14
y= 700
x= 439,3
x= 7460,4 

er det korrekt? (:


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2013 af lvr34 (Slettet)

nej, du har punkterne

 

    P1 = (x1 , y1) = (14, 439,3)

    P2 = (x2 , y2) = (700, 7460,4)


Svar #7
10. april 2013 af nunu21 (Slettet)

okay så får jeg;

a = 1,797
b = 3,827

korrekt? (:


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2013 af lvr34 (Slettet)

husk i #5, at x betegner pattedyrets vægt i kg, og f(x) = y varmeproduktionen målt i kilokalorier


Svar #9
10. april 2013 af nunu21 (Slettet)

og i opgave 1.

er dette så korrekt:

y1 = 12
x1 = 40
y2 = 18
x2 = 76? eller er det omvendt? 


x1 = 12
y1 = 40
x2= 18
y2 = 76


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. april 2013 af lvr34 (Slettet)

sidstnævnte er korrekt, idet, at du har

 

    P1 = (x1 , y1)   ,   P2 = (x2 , y2)


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2013 af Krabasken (Slettet)

1)  En potens-regression giver f(x) = 0,9209*x1,1963
 

2)    En potens regression giver f(x) = 114,32*x0,6867
 

      a)  indsæt 3000 for x og regn ud
 

      b)  indsæt 350 for f(x) og find x
 


Skriv et svar til: Potens funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.