Kemi

pH-bereginer AKUT :D

13. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Hej :) Her i #0 står opgaven. I #1 har jeg kommet med mit eget bud på en løsning. Jeg håber, at vil kigge på det og sige, om jeg har gjort det rigtigt / forkert (og hvad der evt. er forkert) - tak :D
Tråden skulle selvfølgelig hedde pH-beregninger

http://cdn.imghack.se/images/3b991ca5da91e8c878ae05a032631fd9.png


Svar #1
13. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Mit bud på et svar:


http://cdn.imghack.se/images/234c4e0f2cdb729284a7f40014daa1aa.png


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2013 af mathon

bemærk den store forskel i vandopløseligheden

      ved 15ºC
                                         maleinsyre                                    fumarsyre

                                  78 g pr 100 mL vand                      0,7 g pr 100 mL vand


        1 g fumarsyre opløses måske ikke helt ved din forsøgstemperatur


Svar #3
13. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

 ok.. men hvad har det med pH at gøre? :) Er mine beregninger korrekte?

 jeg kan føle en hentydning til, at n(fumarsyre) nok er lidt anderledes end n(maleinsyre)


Brugbart svar (2)

Svar #4
13. april 2013 af mathon

da den stærke base OH- vil opløse den opløste del af fumarsyren, så evt bundfald af denne vil gå i opløsning
kan du se bort fra #3    


Svar #5
13. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

TAK!!! :D

Opløselighed
Kan det passe, at den store forskel i opløselighed i H2O skyldes, at den ene carboxylgruppe i maleinsyres virker som en elektronegativ substituent til den anden carboxylgruppe og gør stoffet mere polært end det andet?

Syrestyrke
Er det det samme argument som ovenfor --> Maleinsyre er stærkest? Men jeg forstår bare ikke, hvorfor pKs2 for fumarsyre er lavere end pKs2 for maleinsyre (se #0 for disse, og jeg kender ikke temperaturen) ...

Hvad kan jeg så sige om de to pH-værdier, jeg fandt? Hvorfor er den ene højere end den anden? Det har vel ikke noget med syrestyrken at gøre?

Smeltepunkt
Jeg forstår heller ikke, hvorfor der er en forskel på deres smeltepunkter, og hvorfor de er så høje!
                                     sp maleinsyre = 139 oC og sp fumarsyre = 287 oC
Det mål have noget med hydrogenbindingerne at gøre?.. Maleinsyre kan ikke danne så mange hydrogenbindinger, som fumarsyre pga. strukturen?


- Jeg håber, at du kan hjælpe med noget af det :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2013 af mathon

Syrestyrke
                         
genlæs #7
                                  i
                          https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1327465

                         


 


Svar #7
13. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Syrestyrke
     K1 / K2
          (Z)-butendisyre                               (E)-butendisyre
             Maleinsyre                                        Fumarsyre
     10-1.91 / 10-6.33 = 26303                  10-3.40 / 10-4.60 = 16

Dvs. (Z)-butendisyre er stærkest?    


Svar #8
13. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

og hvad med de andre punkter ?


Svar #9
15. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

og hvad med de andre punkter ?


Skriv et svar til: pH-bereginer AKUT :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.