Matematik

Hjælp til at bestemme kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum!

17. april 2013 af christinelarsen1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har en opgave der lyder sådan her:

I et koordinatsystem i rummet er en kugle givet ved ligningen
                2    2    2                     
               x  + y  + z  + 6 x - 2 y + 4 z = 2

Bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum.

 

Nogen der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er

x2 + y2 + z2 + 6x -2y +4z = 2

Kompletter leddene med x og x2 til et kvadrat, leddene med y og y2 til et kvadrat, og leddene med z og z2 til et kvadrat, så ligningen bliver på formen

(x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2 = r2 ,

hvoraf man aflæser koordinaterne til kuglens centrum (a ; b ; c) og kuglens radius r.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2013 af SuneChr

Omskriv ligningen til

(x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2  =  r2


Svar #3
17. april 2013 af christinelarsen1 (Slettet)

Hvordan gør jeg det? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2013 af mathon

 

    kuglen
    med ligningen

                                   x2 + 2dx + y2 + 2ey + z2 + 2fz + g = 0

          har centrum
                                     C(-d,-e,-f)   

          og radius
                                     r = √(d2 + e2 + f2 - g)

                            


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2013 af mathon

eller
                x2 + 6x = (x + 3)2 - 9

                y2 - 2y = (y - 1)2 - 1

                z2 + 4z = (z + 2)2 - 4

hvoraf

                x2 + 6x + y2 - 2y + z2+ 4z = 2

                (x + 3)2 - 9 + (y - 1)2 - 1 + (z + 2)2 - 4 = 2

                (x + 3)2 + (y - 1)2 + (z + 2)2 = 2 + 9 + 1 + 4

         (x - (-3))2 + (y - 1)2 + (z - (-2))2 = 42        til sammenligning med

         (x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2 = r2

 


Svar #6
17. april 2013 af christinelarsen1 (Slettet)

Tak for hjælpen :)

 


Skriv et svar til: Hjælp til at bestemme kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.