Fysik

Kernefysik - Omdannelse til ren energi

21. april 2013 af ViviKim (Slettet) - Niveau: B-niveau

Håber at nogen kan være behjælpelig !

 

Er min fremgangsmåde forkert? Jeg kan ikke rigtige få mine resultater til at stemme overens med facitlisten.

 

4.5 kg masse omdannes til ren energi. Hvor meget energi fremkommer målt i J? 

E=m*c^2     →     E=4.5 kg*(3.00*10^8  m/s)^2     =     4.05*10^17  J

 

- Facitlisten siger 40.5*10^16 J , er det ikke lige meget om det afleveres som 4.05*10^17 eller 40.5*10^6?

 

Energimængden 3.56 kJ omdannes til masse. Hvor meget masse dannes målt i hhv. kg og u?

E=m*c^2      →     3.56 kJ=m*(3.00*10^8  m/s)^2     =     3.96*1^(-17)  kg

3.96*10^(-17)  kg    =     (3.96*10^(-17)  kg)/(1.6605*10^(-27)  kg)     = 23848238482.4

- Facitlisten: m = 396*10^-16 kg = 238*10^11 u, hvorfor er det lige at det ikke er det jeg når frem til?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2013 af peter lind

Første spørgsmål: både du og facitlisten kommer med et korrekt svar. Normalt vil man angive det på den måde du gør.

Andet spørgsmål Du har formodentlig over set at der står kJ = 1000 J


Svar #2
21. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Til spg. 1 - super :)

 

Hvis jeg i spg. 2 i stedet regner med 3560=m*(3.00*10^8)^2 får jeg i stedet bare 3.96*10^-14?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. april 2013 af peter lind

Hvilket stemmer med facitlisten. Se efter hvor decimaladskilleren står


Svar #4
21. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Hihi, tak :) 

Det kan jeg selvfølgelig godt se !


Svar #5
21. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Jeg beklager hvis jeg spørger dumt, men jeg er kommet lidt på overarbejde her ;)

Se så er jeg allerede i problemer igen:

Hvad er massen af en rød lysfoton med bølgelængde 750 nm?
m=(h*c)/(c^2*λ)      →     m=(((6.6261*10^(-34)  J*s)*(3.00*10^8  m/s)))/((3.00*10^8  m/s)^2*(750 nm))     =     2.94*10^(-45)  kg


(2.94*10^(-45)  kg)/(1.6605*10^(-27)  kg)     =     1.77*10^(-18)  u    

 

Facit: m = 2.94*10^-36 kg = 1.77*10^-9 u

 

Hvorfor er der så langt i faktorerne mellem mit og facit?


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. april 2013 af peter lind

Det er vist igen et spørgsmål om enheder.  1nm = 10-9m


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. april 2013 af mathon

omregning

    massen 1 u ækvivalerer 9,31494·108 eV

                                Efton = (1239,84 eV·nm) / λ

                                Efton = (1239,84 eV·nm) / (750 nm) = 1,65312 eV

    ækvivalerende
                                (1,65312 eV) / ( 9,31494·108 eV/u) = 1,77(47) ·10-9 u

 

 


Svar #8
21. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Ved en annihilering omdannes en elektron og en antielektron til ren stråling. Hvor meget energi dannes målt i hhv. ev og uc^2, og hvad er bølgelængden af den udsendte stråling?

E=2*m*c^2      →     E=2*(9.11*?10?^(-31)  kg)*(3.00*?10?^8  m/s)^2     =     1.64*?10?^(-13)  J

(1.64*?10?^(-13)  J)/(1.4924*?10?^(-10)  J)     =     0.001098 uc^2      →      (1.64*?10?^(-13)  J)/(((1.6022*?10?^(-19)  J)*?10?^6 ) )     =     1.02 MeV   

λ= ?

 

Jeg har udregnet de første to, men ved ikke lige hvordan jeg skal komme frem til bølgelængden?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. april 2013 af mathon

                             annihilerings energien = 2 • (5,4858·10-4 u) • (9,31494·108 eV/u) = 510999,06 eV

                             λ = (1239,84 eV·nm) / (510999,06 eV) = 2,426·10-3 nm = 2,426 pm

 


Svar #10
21. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Kan du fortælle mig hvordan bølgelængden skal blive til 1.02*10^-12 m?

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. april 2013 af mathon

det er mig, der har begået en regnefejl:

      en elektron og en antielektron har den samlede masse

                                                2 • me = 2 • (9,10939·10-31 kg) = 1,82188·1030 kg

omregnet til ren energi
                                                E =
Δm • c2 = (1,82188·1030 kg) • (2,99792·108 m/s)2  = 1,63742·10-13 J
                                                              
energiomregning
                                                (1,63742·10-13 J) • (6,24151·1018 eV/J) = 1,022·106 eV


                                                λ = (1239,84 eV·nm) / (1,022·106 eV) = 1,21315·10-3 nm = 1,21315 pm                                                                                                                                                                                                                                              

 


Svar #12
21. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Hvor kommer de 6,24151·10^18 eV/J fra?

Og de 1239.84 eV*nm?


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. april 2013 af mathon

                   1 eV = 1,60218·10-19 J

                    1 J = (1 eV) / (1,60218·10-19) = 6,24151·1018 eV


                     h = 6,62608·10-34 J·s = (6,62608·10-34 J·s) • (6,24151·1018 eV/J) = 4,13567·10-15 eV·s

                     h • c = (4,13567·10-15 eV·s) • (2,99792·1017 nm/s) = 1239,84 eV·nm
 


Svar #14
22. april 2013 af ViviKim (Slettet)

E=2*m*c^2      →     E=2*(9.11*10^(-31)  kg)*(3.00*10^8  m/s)^2     =     1.64*10^(-13)  J
(1.64*10^(-13)  J)/(1.4924*10^(-10)  J)     =     0.001098 uc^2      →      (1.64*10^(-13)  J)/(((1.6022*10^(-19)  J)*10^6 ) )     =     1.02 MeV   


(1.64*10^(-13)  J)*((1 eV)/(1.6022*10^(-19) ))     =     1.0236*10^6  eV
λ=(1239.84 eV*nm)/(1.0236*10^6  eV)     =     1.211*10^(-3)  nm

 

Ser min udregning ikke nogenlunde rigtig ud nu? Også selvom den famøse facitl. siger 1.02*10^-12 m ;)

 

Og så et forhåbentlig sidste spg. til det her kernefysik.

Jeg forstå ikke lige hvor vi går fra u - u til uc^2?

Massesvind:
Massesvind pr.nukleon:  (2*1.00728)  -2.014102 u    =   0.00045 uc^2     =   0.419 MeV


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. april 2013 af peter lind

Forveksler du ikke de forskellige facit ? En elektron + en positron har masseenergierne 2*0,511Mev = 1,022Mev medens det du beregner er en bølgelængde på 1,211*10-12 m

u angiver en masseenhed som man bruger når man skal angive atommasser. Hvis man skal have det angivet i energi skal man gange med c2 ifølge Einsteins E=m*c2


Svar #16
23. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Ordlyden af opgaven er:

5. Ved en annihilering omdannes en elektron og en antielektron til ren stråling. Hvor meget energi dannes målt i hhv. ev og uc^2, og hvad er bølgelængden af den udsendte stråling?


Mit problem består i, at jeg ikke lige kan få facit til at ramme facilitens svar - så spørgsmålet gik bare på om fremgangsmåden er forkert?


Det er jeg klar over, men jeg kan bare ikke se, hvor der c^2 er ganget ind henne?

Brugbart svar (0)

Svar #17
23. april 2013 af mathon

genlæs #11 i 5. linje


Svar #18
23. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Det er jeg med på, det er bare forskellen mellem det du kommer frem til 1.21*10^-12 pm kontra de 1,02*10-12 m ?
Er det bare noget jeg skal ignorere?


Skriv et svar til: Kernefysik - Omdannelse til ren energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.