Matematik

Matematik kringlet formulering?

22. april 2013 af Fancyh (Slettet) - Niveau: C-niveau

"Bestem den temperatur ved hvilken olien P og Q har samme viskositet."

Betyder det bare, at jeg skal finde én temperatur, hvor begge olier har samme viskositet? Eller bare forskellige temperaturer, men hvor de har samme viskositet?

I så fald hvis det er det første spørgsmål, hvordan skal jeg så regne deres skæringspunkt ud, hvis der er tale om eksponentielfunktion?

Her et et billede af opgaveformuleringen:

http://oi37.tinypic.com/264nzuu.jpg


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Sætningen kan da ikke misforstås:

Bestem den temperatur, ved hvilken olien P og Q har samme viskositet.

Man skal så løse ligningen

vP(T) = vQ(T)

hvis der er tale om eksponentialfunktioner, saml konstanterne på den ene side og selve eksponentialfunktionerne på den anden side.

b·ax = d·cx

(c/a)x = b/d

Løs selv færdig.


Svar #2
22. april 2013 af Fancyh (Slettet)

Oh, Gud.. det har jeg slet ikke lært. Tror bare, at jeg laver grafen i et program og finder deres skæringpunkt. Men tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis du har lært at regne med eksponentialfunktioner, har du vel også lært at regne med logaritmer.

Det ser ud til at være denne opgave: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1333043


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2013 af Sapfort (Slettet)

y1 = 100 * 3x og y2 = 125 * 15x

100 * 3x = 125 * 15x

100 / 125 =15/ 3x = (15 / 3)x

log(100 / 125) = log(15 / 3) * x

log(100 / 125) / log(15 / 3) = x ~= -0,1386


Svar #5
23. april 2013 af Fancyh (Slettet)

Men hvis jeg både skal den fælles v og t hos dem begge, er der jo 2 ubekendte. Hvad gør jeg så? 


Svar #6
23. april 2013 af Fancyh (Slettet)

#4

Jeg forstår ikke, hvor du får 3 fra. (: 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ved at løse ligningen

vP(T) = vQ(T)

finder man den temperatur T, hvor viskositeterne er ens. Man skal ikke kende den fælles viskositet for at løse ligningen. Når T er fundet, kan man så beregne den fælles viskositet ved at indsætte i et af viskositetsudtrykkene.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

#4 er blot et eksempel for at vise dig, hvordan man løser ligningen.

Tager man log() på hver side af ligningen fra #1

(c/a)x = b/d

får man

x = log(b/d) / log(c/a)


Svar #9
23. april 2013 af Fancyh (Slettet)

Oh.. okay! Jeg tror godt, at jeg forstår det nu, tak! :D

Vidste ikke, at jeg skulle bruge log, så jeg havde problemer med at løse ligningen. 


Skriv et svar til: Matematik kringlet formulering?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.