Matematik

er dette rigtigt

28. april 2013 af sissasine (Slettet) - Niveau: B-niveau

 

Hej  derinde 

ligningen y = 0,042x + 3,8849 = en lineær funktion , hvor 0,042  =  a hældningen for linjen ,som angiver  hvor meget y vokser når x vokser med 1. B= 3,8849 linjens skæring med 2. aksen (y-aksen).

x-aksen er opdelt i procent og  angiver andelen af befolkningen (i otte lande) i alderen 25-64 år med lang videregående uddannelse.Y-aksen angiver landets konkurrenceevne i en skala fra 1 til 7 hvor 7 er bedst.

nederst på figuren står y = 0,042x + 3,8849        R2= 0,5155

på figuren er plottet en ret linie (tendenslinie)?? ind samt otte punkter der angiver hver af de otte landes procent andel vedr. lang vidergående uddannelse (x-aksen)  og konkurrenceevne (y-aksen) kun to af punkterne ligger på linien, de resterende 6 ligger spredt over og under linien.

R2 = 0,5155 = forklaringsgraden som udtrykker hvor stor en del af variationen i den afhængige variabel y, der forklares af tendenslinien i den uafhængige variabel x. Jo mere spredt punkterne ligger i forhold til linjen, jo mere vil R2 nærme sig 0.???

R2 er 0,5155  og punkterne lidt spredt i forhold til linjen, betyder det så at tendenslinjen ( ligningen y= 0,042x + 3,8849) kan forklare 0,5155 % (52%)  af variationerne og at  de sidste 48 % må forklares ud fra andre forhold end tendenslinjen???.
Man kan f.eks  sige, at variationen i x (procentdel af befolkning i x-land med videregående uddannelse)) kan forklare 0,5155 % (52%) af variationen i y (konkurrencevne ) og at 48%  af variationen i
konkurrencevne  må forklares ud fra andre faktorer end procentdel af befolkning med lang videregående uddannelse

Hvis dette er rigtigt ,håber jeg :) giver figuren i opgaven mig mening. For jeg har undret mig over at  nogle af landene som har en større procentdel af personer i alderen 25-64 år med lang videregående uddannelse har en lavere konkurrenceevne end de lande der har en mindre procentdel af personer med lang videregående uddannelse. Og man må så ud fra ovenstående kunne  konstatere at 48 % af variationen  i konkurrencevnen skal forklares ud fra andre faktorer ( f. eks i  Danmark har vi en høj skat, høje lønninger hvilket kan påvirke konkurrencen. .:)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2013 af SuneChr

R2  indikerer ikke procentandele af punkter beliggende henholdsvis under og over tendenslinjen.

R2  er rettesnor for, hvor godt tendenslinjen ligger blandt punkterne, der ligger til grund for regressionen.

R2  bør ligge i nærheden af 1,  for at regressionen er tilfredsstillende. Visse opgavetyper siger f.eks. god for R2 ≥ 0,95


Skriv et svar til: er dette rigtigt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.