Matematik

Matematik

29. april 2013 af Jose1235 (Slettet)

Hej, jeg går i 7 klasse og vi har ikke lært at lave ligninger endnu. Og vi har fået lige fået lektier for, hvor vi skal lave ligninger og vi har ikke lært det, så jeg tænkte på om der var nogle der ville hjælpe?

Oskar beslutter sig for at spare op i 3 måneder , så han i alt har 375 kr. i krukken. Det kan beskrives med en ligning.

150+x+x+x = 375

 

Opgave 1

A) Har lavet :-D

B) S´kriv en ligning for Oskars opsparing efter 8 måneder, som ender med, at der er 750 kr. i krukken. Begrund dit svar.

Opgave 2

A) Man kan skrive den samme ligning på disse måder. Begrund hvorfor.

1) 2*x+150 = 375        2) 375 = x+x+x+150          3) x*3 = 375 -150           4) 150 = 375 - 3x

B) Gæt, hvilken værdi x skal have, så lighedstegnet passer. Bliv ved, indtil du gætter rigtigt-

C) Indsæt x-værdien i alle ligningerne 1-4. Bliver tallene lige store på begge siger af lighedstegnet?

 

Hjælp, så vil jeg være virkelig glad :-D

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2013 af mette48 (Slettet)

Du har skrevt forkert i 1, det skal nok være 3*x+150=375

Hvis du ser på det som en person, der køber en vare, skal belåbet han har inden handelen være lig værdien af 3 stk af varen + de penge han har tilbage.

1) 3 varer til x og 150 kr i pungen svarer til de 375 kr han havde inden handelen

2) 375 kr vil dække købet af 3 varer til x pr stk og der vil være 150 kr tilbage

3) 3 varer koster de 350 kr han startede med - de 150 kr han har tilbage

4) de 150 kr han får tilbage er 375 kr minus prisen for 3 varer

Jeg undre mig over C)

du skal i B) gætte svaret og blive ved til det passer. I C) spørges der om tallene bliver lige store. Hvordan finder man løsningen i B, hvis man ikke kontrolerer det ved at se om tallene er lige store.

----------------------------

Løsning af ligninger:

Du skal betragte ligningen som en ligevægt, det til højre for lighedstegnet har samme værde som det på venstre side.

Når du løser ligningen skal du sørge for at dette bliver ved med at gælde.

Lægger man noget til på den ene side af = er man nød til at lægge lige så meget til på den anden side, ellers er der ikke lige meget på begge sider mere.

Man kan også trække lige meget fra på begge sider, gange med samme tal på begge sider eller dele med samme tal på begge sider.

Så skal man bare finde den mest praktigste rækkefølge at gøre disse ting på. Husk at ligningen ikke bliver forkert, så længe du overholder de nævnte spilleregler, men det kan godt være at der er en nemmere rækkefølge at gøre tingene i.

3*x+150=375                         jeg trækker 150 fra på begge sider

3*x+150-150=375-150         tæller sammen

3*x=225                                  deler med 3 på begge sider

3*x/3 = 225/3                         regner ud

x = 75

Prøve:

indsæt 75 i den oprindelige ligning og se om du får samme tal på begge sider

 


Svar #2
29. april 2013 af Jose1235 (Slettet)

Forstår ikke så meget af det, da det er lidt rodet


Svar #3
29. april 2013 af Jose1235 (Slettet)

Kan du starte med at hjælpe mig med b'ern? :-D


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2013 af 123434 (Slettet)

1) 150+3x=375     Hvis du tager det dobbelte får du 750

Så 300+6x=750

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2013 af mette48 (Slettet)

S´kriv en ligning for Oskars opsparing efter 8 måneder, som ender med, at der er 750 kr. i krukken. Begrund dit svar.

Oskar har 30 kr ogindsætter x kr om måneden i 8 måneder og har så 750 kr

30+x*8=750          trækker 30 fra på begge sider

30+8x-30=750-30

8x=720  deler med 8 på begge sider

8x/8=720/8

x=90

Oskar lægger 90 kr i krukken hver måned

 

-----------------------

Jeg kan godt se at den første del af opgavebesvarelsen er rodet, det skyldes den noget forvirrede opgavesammensætning


Svar #6
30. april 2013 af Jose1235 (Slettet)

Siger til min lærer at det er for svært til mig, da jeg gerne selv ville have lov til at lære det. Men ellers mange tak :-D


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.