Kemi

Beregning af pH ved ækvivalenspunkt

29. april 2013 af Macman123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Hvordan beregner jeg pH ved ækvivalenspunktet mellem 20mL 0,100M NH3 og 0,100M HCl?

Jeg ved at Pkb for NH3=4,75 og at Pks for NH4=9,25.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

I ækvivalenspunktet
                                           n(HCl) = n(NH3)
                                           c(HCl)•V(HCl) = c(NH3)•V(NH3)
                                           V(HCl) = (c(NH3)•V(NH3)) / c(HCl)

                                           V(HCl) = (0,100 M • 0,020 L) / (0,100 M) = 0,020 L

Titrerreaktionen

                                           NH3 (aq)     +     HCl (aq)     ----->     NH4+ (aq)     +     Cl- (aq)        
ækvivalente mængder       1 mol                                             1 mol         

 

Aktuel koncentration
af NH4+
                                           [NH4+] = n(NH4+) / Vtotal = n(NH3) / Vtotal

                                           [NH4+] = (0,100 M • 0,020 L) / (0,020 L + 0,020 L) = 0,050 mol

Ved 25 oC
                                          pKs(NH4+) = 9,25; Svag syre

                                          pH = (1/2) • (9.25 - log(0.050)) = 5,27
          

           


Svar #3
29. april 2013 af Macman123 (Slettet)

Tak for det gode svar!

 


Skriv et svar til: Beregning af pH ved ækvivalenspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.