Fysik

Beregning af effekt

03. maj 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen. Jeg har i et forsøg med opmåling af vand, målt hvert 20. sekund på et wattmeter og termometer. Jeg har fået rigtig mange målinger, og skal i mit forsøg fastslå hvad mit P(W) for forsøget er. Hvordan gør jeg dette? Skal jeg tage gennemsnittet af mine målinger, der er blevet målt i watt pr. second, eller hvad skal jeg gøre? Mvh. Signe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2013 af peter lind

Hvis der er en lovmæssighed af en ellel anden art kan du teste om den holder. Der er også mulighed for at lave regression på de data. Det er svært at svare på, når du er så nærig med oplysninger om forsøget


Svar #2
04. maj 2013 af zuku (Slettet)

Jeg har allerede lavet lineærregression på mine data, men jeg synes det er svært at fast slå hvad min effekt egentligt er, når der er så mange målinger. Start effekten (her ved en mikrobølgeovn) ved en starttemperatur på 25 grader, er 17,98 Ws/wh. Slut effekten ved en sluttemperatur på 81,7grader, er 1061 Ws/wh. Er det noget jeg kan bruge til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2013 af peter lind

Hvad er Ws/wh  ? Du er stadig for nærig med oplysninger om forsøget. Hvorfor må vi ikke få en ordentlig beskrivelse af hvad det drejer sig om ?


Svar #4
04. maj 2013 af zuku (Slettet)

Jamen det er et forsøg jeg har lavet i fysik, som hedder "Opvarmning af vand". Formålet med opgaven: Ved at betragte tre muligheder for opvarmning af vand, vil vi gerne bestemme hvilken opvarmningsmetode, som mest effektivt udnytter den elektriske energi fra en stikkontakt, samt bestemme varmetabet.                 Som hjælpeappart brugte vi bl.a. en elkedel, en kogeplade og en mikrobølgeovn.        Vi startede med elkedlen: Vi begyndte vores forsøg med at måle elkedlens effekt samt temperatur. Dette gjorde vi ved at tilslutte vores elkedel til et wattmeter, der selv var tilsluttet en stikkontakt. Efter at have indstillet wattmeteret til at måle Ws (watt pr. sekund), fandt vi vores elkedel. Vi målte elkedlens masse vha. en vægt, og tilførte herefter 1600 mL vand. Massen af elkedelen med vandet blev nu afmålt, og vandets startstemperatur bestemt. Vi nulstillede wattmeteret, og startede forsøget. Vi afmålte elkedlens effekt og vandets temperatur hvert 20. sekund, indtil vandet cirka var lige under kogepunktet. Vi lavede en lineærregression over vores målinger.                    Problemet er nu, at jeg ikke ved hvad min effekt er, da vi har lavet så mange målinger på den. Jeg har kigget andre rapporter igennem, på denne side, og de alle har fastslået deres P (W), hvilket jeg ikke ved hvordan jeg skal gøre (altså den tilførte elektriske effekt.) Jeg håber dette kan hjælpe :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. maj 2013 af peter lind

Den elektriske effekten burde være ret konstant så du reelt bare har en værdi. Det interessante ved forsøget er imidlertid ikke effekten men den ialt leverede energi. Hvis effekten som den burde er ret konstant kan du bruge middelværdien. Alternativt kan du beregne den tilførte energi i hvert 20 sekunders interval og dermed finde hvor meget energi, der er tilført  ialt efter afslutningen af hvert 20 sekunders interval. Dette gøres nemmest i et regneark


Svar #6
04. maj 2013 af zuku (Slettet)

Jeg skal bruge effekten, da jeg skal have udregnet nyttevirkningen..  Wattmeteret målte i Watt pr. sekund, hvilket må være energien den har udregnet. Så den har jeg vel klaret? Men problemet kommer når jeg skal regne effekten ud, hvis energien er det man har fra wattmeteret. Dvs. P= E/t  P= 455,5 Ws (J) / 260 s = 1,752 Watt . Dette resultat er jo ekstremt lille, og jeg tror derfor jeg laver noget fuldsændig forkert :-S


Svar #7
04. maj 2013 af zuku (Slettet)

Jeg har fundet ud af det ud. Tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. maj 2013 af peter lind

Effekt har enheden Watt så Wattmeteret kan ikke vise Watt pr. sekund


Skriv et svar til: Beregning af effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.