Fysik

Opgave - ellære

09. maj 2013 af Saraf1 (Slettet)

Hej :)

Er igang med at løse opgaver i fysik, og er noget til denne her, som jeg ikke ved hvordan jeg skal løse..
Håber du vil hjælpe mig med den - eller bare ihvertfald forklare hvilke formler der skal benyttes!

Tak :)

Opgaven lyder:

En alminiumtråd har ved 0 oC en resistans på 1,8 Ω.
En elev opvarmer tråden med en bunsenbrænder til en temperatur på 130 oC. Bestem resistansen af den varme tråd. Hvor mange procent øges resistansen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2013 af peter lind

 R = R0(1+α*t) α kan du slå op i din bog eller en tabel


Svar #2
09. maj 2013 af Saraf1 (Slettet)

#1

R = 0,0250 ved 0 0C

Men hvordan kan jeg vide hvad den er på 130 0C?

 R = R0(1+α*t) α kan du slå op i din bog eller en tabel


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2013 af mathon

 

                    R(t) = Ro•(1+αAl•t)

  Resistansen er temperaturafhængig.

  R(t) er resistansen ved t (grader Celsius)
  Ro er resistansen ved 0 (grader Celsius)
  αAl = 0,0042 C-1

 

                     R - Ro
                   ( --------  • 100)%
                        Ro


Svar #4
09. maj 2013 af Saraf1 (Slettet)

#3 Undskyld jeg spørger så meget, men jeg forstår ikke hvad formlen går ud på.

                      R - Ro
                   ( --------  • 100)%

                       Ro

 

Vil det så sige at den ved 130 oC er 7100.?? Det giver jo ingen mening.

Det jeg har gjort, er:

                       1,8 Ω - 0,0250

                    -----------------------------   * 100 = 7100

                                 0,0250


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

R0 er oplyst til 1,8 Ω . Den procentvise ændring af resistansen ved opvarmningen er

α·t·100%

Værdien for α har mathon slået op for dig i #3.


Svar #6
09. maj 2013 af Saraf1 (Slettet)

Tusind Tak for hjælpen allesammen! Har fundet det jeg ville! :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2013 af mathon

 

                        R(130) = (1,8 Ω) • (1 + (0,0042 C-1) • (130 C)) = 2,8 Ω

 

                      R - Ro
                   ( --------  • 100)%
                        Ro

 

                      (2,8 Ω) - (1,8 Ω)
                   ( ---------------------  • 100)% = 55,6%
                             
1,8 Ω

 

 


Skriv et svar til: Opgave - ellære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.