Fysik

Harmonisk svingning og Hookes lov (HASTER)

10. maj 2013 af MonaHansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Hvad er sammenhængen mellem harmonisk svingning og Hookes lov helt præcist? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2013 af mathon

  En løsning
  til differentialligningen

                                                     f ''(t) = -ω2 • f(t)
  er
                                                     f(t) = A • sin(ω•t + φo)         ω > 0         T = 2π / ω

 

 

  Hooks Lov
  for en masseløs
  fjeder påhængt
  massen m
                                                     F = - k • y

                                                     m • a = - k • y

                                                     m • y ''(t) = - k • y(t)

                                                     y ''(t) = - (√(k/m))2 • y(t)                        T = 2π / √(k/m) = (2π) • √(m/k)
  med løsningen
                                                     y(t) = A • sin(√(k/m) • t + φo)
  bestemt af
  begyndelsesbetingelserne
                                                    vo = √(k/m)•A•cos(φo)
                                         og
                                                    yo = A•sin(φo)
                                         dvs
                                                    tan(φo) = (yo/vo) • √(k/m)

        

 

                 


Skriv et svar til: Harmonisk svingning og Hookes lov (HASTER)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.