Fysik

Forkert graf i excel - har jeg regnet forkert?

11. maj 2013 af Crolly (Slettet) - Niveau: B-niveau

For en række nære galakser har man målt bølgelængden af en spektrallinje, som i laboratoriet har bølgelængden 656,28 "nm" . Desuden har man bestemt afstandene til disse galakser.
Tabellen viser sammenhørende værdier for de målte bølgelængder og afstande til disse galakser.
Galaksens nr.           Afstand / "Mly"           Bølgdelængde / "nm"
1                                           304                               671,2
2                                           367                               673,6
3                                           399                               674,9
4                                           439                               676,0
5                                           495                               679,2
6                                           658                               685,7
7                                           817                               693,3
8                                           890                               697,5

Find efterfølgende flugthastigheden for galakserne væk fra os i enheden "km"/"s"  og præsentér dine resultater i en tabel.  v = z · c
Galakse nr. Udregning: Flugthastigheden
1 0,0227 · 3,00 · 105 km/s =v 6810 km/s
2 0,0264 · 3,00 · 105 km/s =v 7920 km/s
3 0,0284 · 3,00 · 105 km/s =v 8520 km/s
4 0,0300 · 3,00 · 105 km/s =v 9000 km/s
5 0,0349 · 3,00 · 105 km/s =v 10470 km/s
6 0,0448 · 3,00 · 105 km/s =v 13440 km/s
7 0,0564 · 3,00 · 105 km/s =v 16920 km/s
8 0,0628 · 3,00 · 105 km/s =v 18840 km/s

Lav i Excel en afbildning af flugthastigheden som funktion af afstanden for de forskellige galakser. Hvad kan du slutte ud fra regressionsmodellen? Kommentér.

Nogen der kan forklare mig hvorfor jeg ikke kan få en ligning frem her. Se vedhæftede excelark? Det giver ingen mening? Jeg har da regnet rigtigt, ved først at regne forskydningstallet og derefter beregne hastigheden ud fra ovenstående formel?


Find Hubble-konstanten ud fra regressionen og sammenlign med tabelværdien for Hubble-konstanten H=21,7"km" /"s" /"Mly"  og find den relative afvigelse. Hvordan finder jeg denne ud fra regressionen?


På baggrund af de anførte data lav da en vurdering af universets alder og størrelse og vurder dine resultater med den formodede faktiske alder og størrelse. Kommentér.

Håber noge kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du skal kun have tallene i kolonnerne. Fjern enhederne og lav så plottet igen.


Svar #2
11. maj 2013 af Crolly (Slettet)

Tak - det hjalp... det må vist kaldes en fejl 40.


Skriv et svar til: Forkert graf i excel - har jeg regnet forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.