Fysik

Varmelærens 1. hovedsætning

15. maj 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen. Hvad bruger man varmelærens 1. hovedsætning til? Forstår ikke det med Eterm1-Eterm2=A+Q


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2013 af Engineering (Slettet)

Hey

Hedder nu Termodynamikkens lov (0-3.)

Termodynamikkens 1. lov handler om energiens konstans. Den siger, at den varme, som strømmer ind i et system, er lig med forøgelsen af systemets indre energimængde minus det arbejde, som udføres af systemet. Med andre kan energi omdannes fra én form til en anden, men den kan ikke skabes eller ødelægges. Det kan udtrykkes med formlen dE = A + Q, altså ændring i indre energi er lig med tilførte varme plus tilført arbejde.


Svar #2
16. maj 2013 af zuku (Slettet)

Så det er egentligt bare et andet ord for energibevarelse? :-)


Svar #3
16. maj 2013 af zuku (Slettet)

Forresten: Hvis man sammenpresser en luftmængde i et stempel, hvad sker der så med hensyn til denne lov? Under sammenpresningen udføres der et arbejde på gassen og gassens termiske energi stiger (temp. bliver større). Derved vil jeg jo sige at der er sket en positiv reaktion i Eterm2, men hvad med Eterm1, Q og A? Og hvad kan man sige i forhold til: A>0=omgiv.udfører et arbejde på sys
A<0=sys.udfører et arbejde på omgiv.
Q>0=omgiv.afgiver varme til sys.
Q<0=sys.afgiver varme til omgiv.
Q=0=hverken tilføres el.afgives varme→Adiabatisk proces


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. maj 2013 af mathon

For en under et letbevægeligt stempel indespærret gas
gælder:
 

                                      dQ = n • Cv • dT  + p • dV

                                           dA = p • dV      hvor for
                                                                                 dV > 0 gassen udfører et positivt arbejde på
                                                                                            omgivelserne og afgiver energi til ekspansionen.
                                                                                            
                                                                                            
                                                                                 dV = 0 gassen tilføres udelukkende termisk energi.

                                                                                 dV < 0 gassen udfører et negativt arbejde på
                                                                                            omgivelserne, som leverer energi til
                                                                                            kompressionen.

                                                                                            
                                                                                            
                                             
                                              
                                                                              
                                             
                                            


Svar #5
16. maj 2013 af zuku (Slettet)

Jeg forstår ikke dit eksempel. Hvad betyder d'erne?


Svar #6
16. maj 2013 af zuku (Slettet)

?


Skriv et svar til: Varmelærens 1. hovedsætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.