Matematik

find tangentens skæringspunkt med førsteaksen, og bestem rumfanget af skålen

20. maj 2013 af gitzpoul (Slettet) - Niveau: A-niveau

  En funktion er givet ved f(x)=1+0,1*x2

 

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(5,f(5)).  

- Denne opgave har jeg løst (tror jeg ): 

jeg har deffieneret formelen til: 

f(x):=1+0,1*x2

og brugt formlen: y= f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

her har jeg indsat 5 som værende x0, og resultatet blev: y=1,0x-1,5 

tangentens ligninger g(x)=1,0x-1,5

 

Grafen for f og tangenten til grafen for f i punktet p afgrænser sammen med koordinatakserne en punktmængde M.

 

Formen for en bestem lerskål fremkommer ved, at punktmængden M drejes 360 grader omkring førsteaksen.

 

b) Betem førstekoordinaterne til tangentens skæringspunkt med førsteaksen, og bestem skålens rumfang  

- dette er opgaven som jeg ikke kan løse... jeg tænker at jeg skal bruge noget med integraleregningm, hvor jeg trækker integralet af f(x) fra g(x)... her står Pi foran begge integraler... men jeg kan ikke huske hvad mine a og b værdier er for begge integraler

Jeg ved godt at mit spørgs mål er meget basalt, men jeg kan ikke lige gennemskue det. Håber meget at der er én der ude der kan hjælpe mig.. :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. maj 2013 af peter09 (Slettet)

Mit Bud:

sæt f(x)=g(x) og solve i forhold til x.

skålens rumfang findes ved at regne integralet ud, udfra forskriften


Svar #2
20. maj 2013 af gitzpoul (Slettet)

Undskyld hvis jeg spørger dumt, men jeg er ikke helt med på det med forskriften. 

Jeg har sat f(x)=g(x) hvor koordinaterne kommer ud (5,5)... så tangentsen skøre førsteaksen i x=5 ikke. 

Men jeg er ikke med på hvad jeg så gør nu...? 

 

Men tak for dit svar : )


Brugbart svar (3)

Svar #3
20. maj 2013 af mathon

rumfang
                                            Vx = π•01,5(f(x))2dx  +  π•1,55(f(x) - g(x))2dx


Svar #4
20. maj 2013 af gitzpoul (Slettet)

Mange tak jeg fik Vx=8.8 - kan det passe? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2013 af mathon

 

                                            Vx = π•01,5(f(x))2dx  +  π•1,55(f(x) - g(x))2dx = 893/320 • π


Skriv et svar til: find tangentens skæringspunkt med førsteaksen, og bestem rumfanget af skålen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.