Matematik

Hjælp til svær opgave (HASTER)

24. maj 2013 af kim19 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har følgende opgave

                 2010         2011

Pris             5                8

Mængde    2                4

Profit         10              32

Stigning i profitten er altså på 22

 

Spørgsmål a) Hvor meget af den samlede stigning i profitten på 22 kommer fra mængde stigningen

Spørgsmål b) Hvor meget af den samlede stigning i profitten på 22 kommer fra pris stigningen

Kan nogle hjælpe mig med denne opgave ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2013 af SuneChr

# 2  i  https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1347660

har ikke hjulpet. Kan du ikke gengive den præcise tekst?

Niveauet er gået fra B-niveau til Videregående.


Svar #2
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

Det er den præcise formulering ?

Hvad er det du ikke forstår :-)

Jeg hjælper gerne med forståelsen af opgaven.

Altså profitten er steget med 22 pga. stigning i prisen på varen og stigningen i den solgte mængde.

Så er sprøgsmålet hvor meget af denne totale stigning på 22, kommer fra den solgte mængde er steget fra 2 til 4.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Jeg vil også foreslå, at trådstarter holder diskussionen i een tråd i stedet for at starte nye tråde om det samme.


Svar #4
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

Det må du undskylde, det skal jeg nok gøre fremover.

Kan du hjælpe med opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad forstås ved "pris"? Er det købspris eller salgspris? Er det pr enhed eller for hele den angivne mængde? Er profitten den samlede profit, eller pr enhed?


Svar #6
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

En virksomhed har følgende pris på æbler og sælger følgende mængde af æbler

                                                              2010         2011

Prisen på solgte æbler                      5                8

Mængden af æbler solgt                   2                4

Omsætning, (pris*mængde)       2*5=10      8*4=32

 Stigningen i omsætningen er altså på 22

Spørgsmålet er nu hvor meget af stigningen i omsætningen på de 22 kommer fra af mængden er steget og hvor meget kommer fra af prisen er steget ?

 


Svar #7
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

Håber det blev mere klart nu :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, der er da himmelvid forskel mellem profit og omsætning.

Så har du

O10 = P10 · M10

O11 = P11 · M11

og kan derfor beregne

O11 - O10 = P11 · M11 - P10 · M10

men det er uklart, hvordan man skal adskille bidragene, som der er lagt op til i dit spørgsmål.


Svar #9
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

Undskyld for forvirringen, det er selvfølgelig omsætningen.

Det er jo prisen på æbler gange med antal solgte æbler

 

Når man skal have hvor stor en stigning i omsætningen mængden stiger med er det så ikke noget med:

ændringen i prisen (8-5=9) * mængden i år 2010 ??

 

Giver det mening? 

Jeg er nemlig meget i tvivl om denne opgave

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Din sætning

"Når man skal have hvor stor en stigning i omsætningen mængden stiger med"

giver ingen mening, og 8 - 5 er ikke lig med 9.

Hvis man holder mængden fast (på 2010 niveau) stiger omsætningen med

(P11 - P10) · M10 = 3·2 = 6 .

Hvis man holder prisen fast (på 2010 niveau), stiger omsætningen med

P10 · (M11 - M10) = 5·2 = 10 .

Det er måske disse ændringer, der spørges om.


Svar #11
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

Det går lidt for hurtigt for mig sorry.

Ja det er vist de ændringer jeg leder efter, MEN, dine beregninger viser af omsætningen bør stige med 16 (6+10), og omsætningen stiger jo med 22 ?

Skal det ikke give samme resultat ?

 


Svar #12
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

Jeg har gjort følgende:

P11 * (M11 - M10) = 16

og

M10 * (P11 -P10) = 6

dette giver 16+6 =22

 

Er dette overhovedet rigtigt ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, for der er jo ikke en lineær sammenhæng mellem ændringen i omsætningen og ændringerne i pris og mængde, som det fremgår af ligningerne i #8. Man har

O = P·M

∂O/∂P = M   og   ∂O/∂M = P ,

og dermed

2O/∂P2 = 0 , ∂2O/∂P∂M = 1 , ∂2O/∂M2 = 0 ,

så til 2. orden har vi

ΔO ≈ M·ΔP + P·ΔM + (1/2)·2·1·ΔP·ΔM = M·ΔP + P·ΔM + ΔP·ΔM

så med M = 2, P = 5 og ΔM = 2 og ΔP = 3, har vi

ΔO ≈ 2·3 + 5·2 + 3·2 = 6 + 10 + 6 = 22

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det virker inkonsekvent.


Svar #15
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

Arhh oka,

så mine beregninger i #12 er forkert og dine beregninger i #10 er rigtige ?

 

i #10 skriver du at 

 

Hvis man holder mængden fast (på 2010 niveau) stiger omsætningen med

(P11 - P10) · M10 = 3·2 = 6 .

Hvis man holder prisen fast (på 2010 niveau), stiger omsætningen med

P10 · (M11 - M10) = 5·2 = 10 .

Det er måske disse ændringer, der spørges om.

 

De 6 er det stigningen i omæstningen pga. prisen stiger og de 10 er pga stigningen i mængden ?

Er dette rigtig forstået ?

 

og tusind tak for hjælpen 


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det er de bidrag til stigningen i omsætningen, der hidrører fra en stigning i een variabel alene.


Svar #17
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

oka Tusind tak for hjælpen :-)

 

Kan du evt. forklar dette med ord:

Du skriver denne her:

 M·ΔP + P·ΔM + ΔP·ΔM

Sidste led ΔP·ΔM kommer det pga. der ikke er en linær sammenhæng ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja.

Og eftersom de afledede af højere orden end 2 alle er lig med 0, er udtrykket

ΔO = M·ΔP + P·ΔM + ΔP·ΔM

faktisk eksakt. Derfor får vi også det nøjagtige resultat (22) ved beregningen, når leddet af 2. orden medtages.

Formlen kan også udledes uden at involvere de partielle afledede, ved i udtrykket

O11 - O10 = P11 · M11 - P10 · M10

at benytte P10 = P, P11 = P+ΔP, M10 = M, M11 = M+ΔM, og ΔO = O11 - O10, hvorved vi får

ΔO = (P + ΔP) · (M + ΔM) - P · M = M·ΔP + P·ΔM + ΔP·ΔM


Svar #19
24. maj 2013 af kim19 (Slettet)

Tak,

Du er sku god :-)

ΔO ≈ M·ΔP + P·ΔM + (1/2)·2·1·ΔP·ΔM

Hvordan ved du lige at du skal skrive den sådan her op, tænker især på de (1/2)·2·1·ΔP·ΔM ?

 

forstår det stadig ikke helt, håber du lige kan skubbe mig det sidste stykke, tak igen :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Det følger af Taylor's udvikling for en funktion af 2 variable.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.