Matematik

Hjælp til matematik

24. maj 2013 af Mussee (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel har centrum i punktet (0,0) og radius kvadratrod  2. Linjen l har parameterfremstillingen:

(3,-3)+t*(1,-1)

Der skal opskrives en ligning for cirklen, og koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem linjen l og cirklen bestemmes.

Ligning for cirklen er:

(x-0)^2+(y-0)^2 = 2

 

Så kan jeg ikke rigtigt komme videre... Opgaven er uden hjælpemidler..

På forhånd tak :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Liniens parameterfremstilling er

x = 3 + t

y = -3 -t = -(3+t)

Indsæt disse udtryk i cirklens ligning x2 + y2 = 2 , hvorved der fremkommer en 2.-gradsligning for parameterværdien t til skæringspunkterne.


Svar #2
24. maj 2013 af Mussee (Slettet)

Tak for svaret. Jeg tror bare det er min algebra der er ngoet i vejen med..

Hvordan får du -3-t til -(3+t)

Er det bare fordi du sætter parenteser, at fortegnet i parentesen så skal ændres?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2013 af Drunkmunky (Slettet)

At -3-t er ækvivalent med -(3+t) er grundet at når der står et fortegn foran parentesen, i dette tilfælde minus, så bliver alt inde i parentesen ændret med fortegn. (Når det er plus så bliver det inden i parentesen det samme, uanset fortegn).

Eksempler:

-(3+t) = -3-t

-(-3+t) = 3-t

-(2-t) = -2+t

-(2+t+3) = -2-t-3

osv.

Håber det kan bruges.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man sætter -1 som faktor uden for parentesen.


Svar #5
24. maj 2013 af Mussee (Slettet)

#3

Jo tak, det hjalp.

 

 

#4 

 

Okay, forsøger lige at regne på det. Tak :)


Svar #6
24. maj 2013 af Mussee (Slettet)

Fik det til at fungere, tusinde tak for hjælpen! :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. februar 2015 af fasolka (Slettet)

Jeg forstår ikke havd skal jeg gøre med kvadratroden af 2? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Højresiden af cirklens ligning i denne opgave er 2, ikke √2 .

Cirklen:      x2 + y2 = 2

Linien:       x = 3 + t
                  y = -3 -t = -x

der indsat i cirklens ligning giver

         (3 + t)2 + (-(3+t))2 = 2

         (3+t)2 = 1

        (3+t)2 - 12 = 0

        (3+t+1)·(3+t-1) = 0

Benyt nu nulreglen til at løse ligningen.


Skriv et svar til: Hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.