Matematik

løs ligningerne

28. maj 2013 af Nipapon (Slettet) - Niveau: 8. klasse
Hej alle
Håber i vil hjælpe mig
a) 5x-9-(2x-3)=4+x
b) 6x-(37-13x)=21x-(2x+37)
Hilsen mig

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2013 af mathon

 

  a)
                      5x - 9 - (+2x-3) = 4 + x
                                hæv minusparentesen

  b)
                     
6x - (+37-13x) = 21x - (+2x+37)                  hæv minusparenteserne


...................

En minusparentes hæves ved at skifte fortegn og regnetegn for alle led i parentesen: + til - og omvendt.


Svar #2
28. maj 2013 af Nipapon (Slettet)

Undskyld jeg forstår det ik?

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2013 af mathon

  a)
                      5x - 9 - 2x + 3 = 4 + x
                              

  b)
                     
6x - 37 + 13x = 21x - 2x - 37


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. maj 2013 af PeterValberg

5x - 9 - (2x-3) = 4 + x       husk at skifte fortegn på alle led i parentesen,
                                        når du hæver den, da det er en minusparentes
                                        (minus foran parentesen)

5x - 9 - (+2x-3) = 4 + x
5x - 9 - 2x + 3 = 4 + x       saml x'erne på den ene side og tallene på den anden
5x - 2x - x = 4 + 9 - 3        reducer begge sider
2x = 10                             forkort begge sider med 2
x = 5

kontroller eventuelt om det passer ved at indsætte x = 5 i den oprindelige ligning:

5x - 9 - (2x - 3) = 4 + x      indsæt 5 alle de steder, der er et x
5
·5 - 9 - (2·5 - 3) = 4 + 5
25 - 9 - (7) = 9

25 - 9 - 7 = 9
9 = 9                                 det passer, x = 5 er den korrekte løsning :-)
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2013 af mathon

  b)
                     
6x - 37 + 13x = 21x - 2x - 37

                      19x - 37 = 19x - 37  hvilket er sandt for alle x

 


Svar #6
28. maj 2013 af Nipapon (Slettet)

Nu forstår jeg det mange tak Peter valberg

Skriv et svar til: løs ligningerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.