Matematik

Skriv f(x,y,z) som en parametriseret kurve

28. maj 2013 af Avi86 (Slettet)

Skal skrive f(x,y,z) = {(x,y,z) | x + 2y - 2z = 1} som en parametriseret kurve.

Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2013 af Anders521

Hmm...

geometrisk set er din funktion f en flade. For at parametrisere en flade har du brug for 2 parametre samt 3 variable.

Lad x, y og z betegne de 3 variable og u og v de to parametre. Lad x=u,  y=v og da er z=(1/2)(u+2v-1).  Da har du den parametriseret kurve af f givet ved

h(u,v)=(u,v,(1/2)(u+2v-1))

Svaret er måske forkert så be-/afkræft det med en kammerat eller din lærer.


Svar #2
28. maj 2013 af Avi86 (Slettet)

Tak, det vil jeg gøre :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2013 af Stats

Vi ser på ligningen:
x + 2y - 2z = 1

at tallene x=1, y=2 og z=2, er en løsning til ligningen. Samtidig kan vi også se at x=3, y=1 og z=2 også er en løsning. Det vil sige at der er uendeligt mange løsninger.

Lad os starte med at isolere x.

x = -2y + 2z + 1

Vi ser nu, at ved at give y=1, z=4, så er L=(7,1,4) også en løsning. Altså -2(1) + 2(4) + 1 = 7..

Det vil sige, at vi kan betragte y og z som frie parametre, der fastlægger x. Lad os derved omdøbe y=t og z=u. Derved kan vi skrive x = -2·t + -2·u + 1 og vi får derfor

 

Og vi kan se, at
x=1 + t·(-2) + u·2
y=t·1
z=u·1

Og ligningerne passer...

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
28. maj 2013 af Avi86 (Slettet)

Giver god mening. Tror jeg vil tjekke det med læren. Tak.


Skriv et svar til: Skriv f(x,y,z) som en parametriseret kurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.