Matematik

Studentereksamen 2013 - 24. maj

28. maj 2013 af [email protected] (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven er vedhæftet, og er fra dette års (2013) studentereksame i Matematik A. Det løb af stablen den 24. maj... Håber I kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2013 af matiena (Slettet)

http://www.szymanskispil.dk/MateksamenA2013.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. august 2014 af Soeffi

Der lægges selvfølgelig op til differentiering, men på grund af symmetriforhold er det ikke nødvendigt at bruge andet end almindelig geometri.

Svar:

Det ses umiddelbart, at når x vokser, vokser d også, indtil det punkt hvor stigen, muren og jorden danner en ligebenet retvinklet trekant. Derefter bliver d igen mindre med voksende x, hvilket følger af symmetrigrunde. 

D-max er højden i en ligebenet retvinklet trekant og dermed lig ½ af grundlinjen (stigen), så d-max = 3,5 m.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

De geometriske symmetriforhold er måske lettere at se, hvis man i stedet lader AB være fast og lader C variere. Da trekant ABC skal være retvinklet med vinkel ACB som den rette vinkel, følger det, at punktet C ligger på en halvcirkel med liniestykket AB som diameter. Det er da klart, at afstanden d fra C til liniestykket AB er størst mulig, når projektionen fra C på AB går gennem AB's midtpunkt, der også er halvcirklens centrum. Trekanten ABC er da ligesidet, og dermed er værdien af x, der gør d størst mulig, da

        xmax = |AB|/√2 = (7/2)·√2 .

Af udtrykket for d(x) , som skal udledes i opgaven, følger det også umiddelbart. Da d(x) > 0 for 0 < x < 7 , er d(x) størst mulig, hvor funktionens kvadrat (d(x))2 er størst mulig, og vi har

        (d(x))2 = x2·(49 - x2)/49 ,

der er et 2.-gradspolynomium i x2 , hvis graf er en parabel, der vender grenene nedad. Polynomiet har derfor maksimum i toppunktet, der ligger midt mellem de to rødder (i x2) , x2 = 0 og x2 = 49 . Vi har derfor, at d(x) har maksimum for

        x = xmax = √(49/2) = 7/√2 = (7/2)·√2 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. august 2014 af Soeffi

Jeg glemte, at det var xd-max man skulle finde.

Svar: X findes som kateten i en ligebenet retvinklet trekant til hypotenusen divideret med √2 = 7/√2.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

I #4, 5. linie, skal "ligesidet" selvfølgelig rettes til "ligebenet".


Skriv et svar til: Studentereksamen 2013 - 24. maj

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.