Kemi

Svage syre

02. juni 2013 af Flintholm123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer!

Er i gang med et eksamensprojekt, hvor jeg har fået spørgsmålet:

Forklar om pH beregninger specielt i svage syrer

 

Nogle der kan hjælpe, det vil betyde meget!  - Tak på forhånd. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2013 af Heptan

Generelt bruges ligningen for ikke-stærke syrer: (vandig opløsning af syre):

KS=[H3O+]2/(cS-[H3O+])

hvor K_S er styrkekonstanten for syren, og c_S er den formelle koncentration af syren.

Så længe der ikke er tale om meget små koncentrationer, hvor vi ikke længere kan se bort fra oxonium- og hydroxidbidragene fra vands egendissociation.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2013 af mathon

svag monohydron syre:

                                                          S (aq)   +   H2O (l)   <--->   B (aq)   +   H3O+ (aq)
molære koncentrationer:          (1-α)•cs                                   α•cs            α•cs


           ligevægtsbrøk:
                                                      [B (aq)] • [H3O+ (aq)
                                                      ------------------------- = Ks                                          
                                                                 [S (aq)]


                                                    α2•cs2
                                                    ---------  = Ks
                                                    (1-α)•cs
 

                                                    α2•cs
                                                    -------  = Ks             som når α<0,05 og pH beregnes med 1 dec. 1-α ≈ 1
                                                     1-α

giver det approksimerede
udtryk

                                                     α2•cs = Ks

                                                     (α•cs)2 = Ks•cs

                                                     α•c = [H3O+ (aq)] = (Ks•cs)1/2

                                                     pH = -log((Ks•cs)1/2)

                                                                       pH = -(1/2)•(log(Ks) + log(cs))

                                                     pH = (1/2)•(-log(Ks) - log(cs))

                                    pH = (1/2)•(pKs - log(cs))

                                                        


Skriv et svar til: Svage syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.