Fysik

Samlet kraftpåvirkning og formfaktor - rigtigt?

02. juni 2013 af Kazshmir (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle!

Er der nogen af jer, der gider at gennemgå mine beregninger? Jeg har svært ved at fornemme, om jeg har regnet det rigtigt.
Jeg regner eksamenssættet fra 27. maj 2013 og er i gang med opg. 3c). Jeg har behandlet den således:

Hastighed uden vindmodstand:
v=g⋅t=9,82 m/s2 ⋅2,5 s=24,55•m/s
Hastighed med vindmodstand (aflæst fra graf):
v=19⋅m/s
Vindmodstanden påvirker blyhaglet med en kraft, der har bremset haglet med:
24,55 m/s - 19 m/s = 5,55•m/s
Luftmodstand:
Fluft=m⋅v/t=0,00013 kg⋅(5,55 m/s)/(2,5 s)=0,0002886•N
Tyngdekraft på haglet:
Ft=m⋅g=0,00013 kg⋅9,82 m/s2 =0,0012766•N
Samlet kraftpåvirkning af blyhagl:
F=Ft-Fluft= 0,0012766 N - 0,0002886 N = 0,000988•N
---
Overfladeareal af blyhagl:
A=4⋅π⋅r2=4⋅π⋅0,00142=2,463•10-5

Formfaktor (i opgave 3a beregnede jeg densiteten af flydende bly til 10210 kg/m3. Derfor er jeg i tvivl om jeg kan bruge dette tal, da kuglen jo nu ikke længere er flydende, men - så vidt jeg har forstået - er kommet på fast form):
cw=(2⋅Fgnid)/(ρ⋅A⋅v2)=(2⋅0,0002886 N) / ( 10210 kg/m3⋅0,00002463 m2⋅(19 m/s)2 )=6,3581•10-6


Svar #1
02. juni 2013 af Kazshmir (Slettet)

Anyone?


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Densiteten af flydende bly er opgivet i opgaven; den bliver ikke beregnet.

Massen af et blyhagl opgives i opgaven til 0,13 g . Sammenholdes det med den opgivne radius af 1 blyhagl på 1,4 mm fås en densitet for fast bly på 11,3·103 kg/m3, der passer ganske fint med tabelværdien på 11,34 g/cm3 for fast bly.

Den samlede kraft på blyhaglet findes ved at bestemme accelerationen a = dv/dt, ved at aflæse hældningskoefficienten for tangenten til grafen i det pågældende tidspunkt og så gange med massen m = 0,13g af 1 blyhagl.


Skriv et svar til: Samlet kraftpåvirkning og formfaktor - rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.