Matematik

Vektorer, linjens ligning...

02. juni 2013 af JanieJones (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hej Nogen der kan forklare mig hvordan ved man hvilken en af "linjens ligning"'er man skal bruge hvornår?

Og hvordan ved jeg hvornår jeg skal bruge en normalvektor eller en retningsvektor, er der nogle regler/retningslinjer for det? altså en måde man kan se det på opgaven på lol?? Er ret forvirret...
Tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

I planen benytter man bekvemt en normalvektor til opstilling af liniens ligning. Hvis P0 er et givet punkt på linien og P(x,y) er et generelt punkt på linien, og n er en normalvektor til linien, er liniens ligning da

n • P0P = 0 .

Man benytter en retningsvektor r til opstilling af liniens parameterfremstilling:

OP = OP0 + t · r , t ∈ R


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2013 af RRK (Slettet)

Derudover kan linjens ligning på formen: y = a·x + b bruges hvis man ved noget om den grafiske repræsentation af linjen - som hældningskoefficient og skæringspunkt med y-aksen.

Dog skal det nævnes at ligningen på formen n • P0P = 0 ⇔ a·(x - x0) + b·(y - y0) omfatter flest linjer, då den også kan beskrive lodrette linjer - hvilket den anden form ikke kan.. :)


Skriv et svar til: Vektorer, linjens ligning...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.