Matematik

afstand fra punkt til mængde

05. juni 2013 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Til regneøvelserne var der en opgave jeg ikke forstod. Den har jeg vedhæftet fra min bog sammen med den relevante definition. 
Problemet er at jeg ikke kan se, hvilke rum funktionen afbilder mellem. Den afbilder klart ind i R men fra hvad? Et eller andet vilkårligt metrisk rum med et punkt x og en delmængde A? Hvad forstår man i så fald ved den i definitionen givne afstand dx(x1,x2). I det givne metriske rum er afstandsfunktionen jo noget der tager et punkt og en mængde som argument. 

Jeg kan godt se, at hvis man tager et punkt xtilhørende A så vil dx(x2,x1)≤d(x1,A)
men er det sådan jeg skal tænke? Funktionen siger jo ikke, at jeg skal give den et punkt og så måle afstanden mellem de to punkter, men at jeg skal give den en mængde. ARgh jeg er forvirret. 

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2013 af PoKulaKi (Slettet)

Som jeg læser opgaven er A givet fra begyndelsen, og holdes fast. Så det er kun en funktion af x. Så det er en funktion fra M ind i R. 


Svar #2
05. juni 2013 af aaaa202 (Slettet)

det har du nok ret i. Så jeg skal på egentlig måde antage jeg er givet to punkter x og y i mit metriske rum. Så er:
f(x) = inf{d(x,a)l a tilhørerer A}
f(y) = inf{d(y,a) l a tilhører A}

Og så skal jeg vise, at d(f(x),d(f(y)) ≤ d(x,y)

Men hvordan kan jeg det? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2013 af PoKulaKi (Slettet)

Ja. det er det du skal gøre, ihvert fald hvis du mener d(f(x),(f(y)) ≤ d(x,y)

Jeg har ikke lige regnet det igennem, men jeg tror, at det er et spørgsmål om at bruge definitionen af f og trekantsuligheden (der er jo ikke rigtig andet at arbejde med). 


Svar #4
05. juni 2013 af aaaa202 (Slettet)

hmm ja okay. Det tænkte jeg også, men jeg har endnu ikke fundet ud af hvordan.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal vise, at afstanden mellem billederne d(x1,A) og d(x2,A) i R er mindre end eller lig med afstanden mellem argumenterne x1 og x2 i M for to vilkårlige elementer x1 og x2 i M . Man skal altså vise, at

|d(x1,A) - d(x2,A)| ≤ d(x1,x2) , for vilkårlige x1 og x2 i M


Svar #6
05. juni 2013 af aaaa202 (Slettet)

Det er jeg også kommet frem til jvf #2. Men jeg kan ikke se, hvordan. Der kan jo ikke rigtig bruges noget udover de tre egenskaber ved en metrik, hvoraf trekantsuligheden er det eneste, som ville have umiddelbart anvendelse.
Edit: Kan du hinte mig? Er det trekantsuligheden der skal bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Uligheden følger så af trekantuligheden ved at vælge et vilkårligt punkt a i mængden A.


Svar #8
05. juni 2013 af aaaa202 (Slettet)

Det forstår jeg ikke. Der gælder for et vilkårligt punkt a i mængden:

d(x1,x2) ≤ d(x1,a) + d(x2,a) ≥ d(x1,A) + d(x2,A)

Men det giver ikke det ønskede. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Trekantsulighederne er

a + b ≥ c
b + c ≥ a
a + c ≥ b

Heraf følger umiddelbart, at

a ≥ |b - c|
b ≥ |a - c|
c ≥ |a - b|

Tilbage til opgaven. Man vælger et punkt a i A, så at

|d(x1,A) - d(x2,A)| ≤ |d(x1,a) - d(x2,a)| ,

og det følger af trekantsulighederne, at det sidste er ≤ d(x1,x2) .


Svar #10
05. juni 2013 af aaaa202 (Slettet)

Jeg forstår ikke: Hvoraf slutter du at der eksisterer et punkt i a, der opfylder dette for alle x. Og så forstår jeg ikke dine numeriske streger. Hvorfor skal de bruges, når det ikke er på forhånd er givet hvilken metrik vi har i M og R? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Der er ikke tale om at vælge et punkt, der gælder for alle x1 og x2. Der er tale om for et givet sæt x1 og x2 at vælge et punkt a i A.

Metrikken d i M er en reel funktion, så det må da være tilladeligt at benytte numerisktegn omkring størrelser, hvori metrikken d indgår. Jeg gik ud fra, at R var udstyret med den sædvanlige metrik dR(x1,x2) = |x1 - x2| .


Skriv et svar til: afstand fra punkt til mængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.