Matematik

Inverse af funktion. B1121

08. juni 2013 af Svindel (Slettet)

Jeg ville gerne høre om man kan finde frem til definations mængden vha. CAS.

 

Jeg har ved hæftet et billede af sagerne.

 

Det er

10. a) b)

Vedhæftet fil: B1121.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2013 af lfdahl (Slettet)

f(x) = ln(2x - 1)

Du bør kunne bestemme definitionsmængden for f uden CAS.

Dm(f) = { x ∈ R |  2x - 1 > 0} = { x ∈ R |  x > ½ }

f-1 bestemmer du ved at isolere x:

y = ln(2x - 1) ⇒ 2x - 1 = ey  ⇒ 2x = ey + 1 ⇒ x = (ey + 1)/2,

som kan skrives: f-1(y) = (ey + 1)/2 (= x)


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

Med CAS skriver du

solve(y=ln(2x-1),x)

og får:

x=½(e^y+1)

Tilsidst finder du den inverse funktion ved at ombytte x og y

y (eller f(x)) = ½*(e^x+1)

:-)


Svar #3
09. juni 2013 af Svindel (Slettet)

Takker!


Skriv et svar til: Inverse af funktion. B1121

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.