Matematik

Tagent ligning

14. juni 2013 af s2000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey :D
Hvordan finder jeg en tagentligning til et givet pungt på en cirkel.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2013 af LubDub (Slettet)

Hvis du kender centrums koordinater og et punkt P på cirkelperiferien,
så kan du finde en normalvektor til tangenten i punktet P,
hvorefter tangentens ligning kan skrives op


Eksempel:
          C(-6,3) og P(-3,4)
En normalvektor til tangenten
          n = CP = [-3 -(-6), 4-3] = [3, 1]
Da P ∈ t fås ligningen for t
           3(x+3) + 1(y-4) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2013 af mathon

 

         cirkelligning
                                                                    (x-a)•(x-a) + (y-b)•(y-b) = r2

tangentligningen i Po(xo,yo)
er
                                                                    (xo-a)•(x-a) + (yo-b)•(y-b) = r2

 

.......................

 

i ovenstående eksempel
haves

         cirkelligning
                                                                    (x+6)•(x+6) + (y-3)•(y-3) = 10

tangentligningen i Po(xo,yo)
er
                                                                    (-3+6)•(x+6) + (4-3)•(y-3) =10

                                                                    3•(x+6) + (y-3) =10

                                                                    3x + 18 + y - 3 = 10

                                                                    3x + y + 5 = 0
                                 eller
                                                                    y = -3x - 5

 

 

 




 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2013 af mathon

detaljer  uden direkte relation:
 

Vedhæftet fil:cirkeltangent_i Po_1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2013 af mathon

eller med direkte relation:
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2013 af 123434 (Slettet)

I havde C(-6, 3)  (x,y) så skal man så bare sætte -6 ind på x's plads og 3 ind på a's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

I ligningerne i #2 er C(a,b) cirklens centrum mens P(x0,y0) er et punkt på cirklen, hvor tangenten til cirklen ønskes bestemt.

Man benytter her, at vektoren CP er en normalvektor til tangenten, og tangenten skal gå gennem punktet (x0,y0). Som sædvanlig er (x,y) et vilkårligt punkt på tangenten, dvs de variable x og y i tangentligningen. Da

CP = [x0 - a ; y0 - b]

er tangentligningen da

(x0 - a) · (x - x0) + (y0 - b) · (y - y0) = 0 ,

hvilket så kan skrives

(x0 - a) · (x -a + a - x0) + (y0 - b) · (y - b + b - y0) = 0 , eller

(x0 - a) · (x -a) - (x0 -a)2 + (y0 - b) · (y - b) - (y0 -b)2 = 0 , og dermed

(x0 - a) · (x -a) + (y0 - b) · (y - b) = (x0 -a)2 + (y0 -b)2 = r2 ,

idet punktet (x0,y0) ligger på cirklen.


Skriv et svar til: Tagent ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.