Fysik

Energi niveauer i Brint

16. juni 2013 af NOTEinstein (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogle herinde der ved noget om energi niveauer i Brint?

 

Jeg skal op til eksamen i Fysik B, men kan intet finde om det i min bog :(


Svar #1
16. juni 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Og for den sags skyld om - • Spektrallinier

 

Jeg er ved at gå nedenom og hjem fordi jeg ikke kan finde det i min bog!!!

 

Jeg har orbit ba.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2013 af mathon

Hydrogen:     

                 energi i n'te niveau     
                                                    E = -(13,6 eV) / n2       n ∈ N


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. juni 2013 af patrickbc (Slettet)

Nu ved jeg ikke hvor meget du har haft om energiniveauer især slet ikke på b niveau men her er hvad jeg ved og har lært:

Du udregner energiniveauet for bane n ved (som jeg har lært det): 13,6+(-13,6*(1/n2))

Fx

Bane 1: 0 eV

Bane 2: 10,2 eV

Bane 3: 12,1 eV

osv.

Men den mest udbredte formel og den rigtige formel er dog -13,6/n2

Fx

Bane 1: -13,6 eV

Bane 2: -3,4 eV

Bane 3: -1,5 eV

osv.

Selvom den sidste er den eneste som er korrekt (og den som du bør bruge) så er de begge lige gode til at udregne energi forksel ved elektronspring:

Fx spring:

Bane 3 -> Bane 1 = -13,6 - (-1,5) = 12,1 - 0 = 12,1 eV forskel

Bane 3 -> Bane 2 = -3,4 - (-1,5) = 12,1 - 10,2 = 1,9 eV forskel

Bane 2 -> Bane 1 = -13,6 - (-3,4) = 10,2 - 0 = 10,2 eV forskel

osv....

For at udregne spektrallinjer og bølgelængden på det udsendte lyst brug følgende formel:

1240 / eV = nm

fx:

Bane 3 -> Bane 1 = 1240/12,1 = 103 nm = Ultraviolet

Bane 3 -> Bane 2 = 1240/1,9 = 652 nm = Synligt rødt lys

Bane 2 -> Bane 1 = 1240/10,2 = 122 nm = Ultraviolet

Osv.

Gør det med alle de mulige spring der er og du har hydrogens spektrallinjer.

Formlen 1240/ eV kommer fra plankskonstant og hans formel. Bølgelængde (i meter) = (Plankskonstant*lysetshastighed) / eV.... Hvilket man kan forkorte lave om på osv. til man får 1240 / eV (eller 1240,8 helt præcist).

Formler som er gode at kunne står:
http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_constant

og

http://en.wikipedia.org/wiki/Rydberg_formula

og

http://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_model

 

Har du flere spørgsmål, spørger du bare. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2013 af rollele (Slettet)

Energiniveauerne for brint regnes ved n´te skal som

En=-(h*c*R)/n^2

 

som du kan se er h, c og R konstanter, hvilket betyder det kun er n´te skal der variere. Hvis du f.eks. indsætter n=1, vil du få -13,6 eV. Denne formel gælder netop kun for brint


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2013 af mathon

 

      h • c • Rdb = 13,6 eV


Svar #6
16. juni 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Hej PatrickBC

 

Tak for dit flotte svar. Forsøgte, virkelig at forstå det. Men havde nu noget svært ved det. 

 

Forstår ikke helt med de spring der.

Hvad står eV for?

Og hvorfor er den altid 13,6?

 

Det ku måske hjælpe mig til, at forstå det bedre :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. juni 2013 af patrickbc (Slettet)

eV er bare en elektronvolt, som er en måleenhed for energi 1 eV =1,60217653 * 10-19 Joule...

Altså den er jo ikke ALTID 13,6... Men for hydrogen er ioniseringsenergien (den energi som skal burges for at fjerne elektronen helt fra atomet) for en elektron der ligger i den inderste skal, 13,6...

Måden man får 13,6 på er h • c • Rdb = 13,6 eV som beskrevet af mathon. 

h er planks konstant = 4.135 667 516 x 10-15 eV*s

c er lysets hastighed = 299 792 458 m/s

Rdb er Rydbergs konstant =1.09737316 x 10m-1

 

Hvordan konstanterne er fundet kan du se på wiki hvis du vil.

 

Håber det hjalp :-)

 

 


Svar #8
16. juni 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Det hjalp meget mere! Tusind tak allesammen! :)


Skriv et svar til: Energi niveauer i Brint

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.