Kemi

Fra 4 molær og til 1 molær

18. juni 2013 af mettejensen12 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej!

 

Jeg sidder og læser om syrer/baser, da jeg skal op i fysik/kemi d. 25.

Så slog det mig pludselig, at hvis jeg skal bruge saltsyre 1 molær, men der f.ek.s kun er 4 molær, hvad gør jeg så?

 

Det skal lige siges, det er på 9. klasses niveau i folkeskolen, men jeg håber stadig, I kan hjælpe :)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2013 af Casabon

"molær" - oftest betegnes "M" - er mol/L. 

mol er en mængdebetegnelse. 4 M er præcis som man kunne fristes til at tro altså 4 gange så mange molekyler/liter end 1 M. Hvis man gerne vil lave 4 M om til 1 M kan man lave en fortynding. Hvis opløsningsmidlet er vand, kan man altså bare tilføre vand til der er 4 gange så meget som før. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2013 af Heptan

Så fortynder du med vand.

Du skal nok ikke gøre det, men princippet er at der i 1 M er 1 mol pr L saltsyre (opløsning), og i 4 M er der 4 mol pr L saltsyre (opløsning). Fortynd med vand indtil der kun er 1 mol pr L, så har du 1 Molær

Jeg ved ikke om man bare kan blande 1 L 4 M med 4 L vand, men det er ihvertfald sådan ca. Kommer an på densiteten af saltsyre.


Svar #3
18. juni 2013 af mettejensen12 (Slettet)

Jeg ved godt, at man skal lave en fortydning. :)
Jeg tænkte mere på, hvor meget vand i forhold til syren/basen, man skal bruge så?

 

Hvis jeg har en saltsyre på 2 M, men kun skal bruge 1 M. Skal jeg så hælde dobbel så meget vand i? Øhm..


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2013 af mathon

 

            Det volumen saltsyre, du hælder op, skal fordobles ved tilsætning af vand.

            Men husk syre i vand og ikke omvendt. Hæld det resterende vand op til mærket.


Svar #5
18. juni 2013 af mettejensen12 (Slettet)

Kan du forklare det mere specifikt? Jeg er ikke sikker på, jeg forstår det. :/

 

Og ja, for ellers stiger temperaturen, ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2013 af LeonhardEuler

Ja, det er rigtigt #5

 

Den mængde saltsyre du har, skal fordobles med vand.

Hvis du har 1 liter saltsyre, så skal du hælde det ned i en 1 liter vand. 

2 Molær = 2 mol/1liter

1 Molær = 2 mol/2 liter

 

Da du har fordoblet literen, så falder molæren, da stofmængden bliver spredt over et større område.


Svar #7
18. juni 2013 af mettejensen12 (Slettet)

Men jeg forstår stadig ikke, hvordan jeg så skal blande det. Altså hvordan forholdene er :(


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2013 af Heptan

#6 gad et godt eksempel med

2 Molær = 2 mol/1liter

1 Molær = 2 mol/2 liter

Der fortæller fx 2 mol/2 liter at der er 2 mol saltsyre pr 2 L opløsning. Man ser ikke så meget i kemi på forholdet mellem vand og opløst syre, men mere på opløst syre og samlede mængde opløsning (syre+vand).

Du har en opløsning, hvis du vil fortynde den hælder du syren ned i noget vand i en måleglas, og hælder bagefter vand op til den volumen opløsning du ønsker.


Skriv et svar til: Fra 4 molær og til 1 molær

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.