Fysik

Radioaktivitets resultater

21. juni 2013 af skyman6 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg har skulle måle, hvor mange henfald en Cs-137 kilde har over et minut. Et meget simpelt forsøg, hvor jeg har tilhørende resultater.

Problemet er bare, at jeg skal finde ud af, hvad jeg kan bruge dette forsøg til ifht. en AT-eksamen... Jeg har om Tjernobylulykken og fik af vide at jeg bare skulle regne lidt på forsøget (evt. tegne en graf). Jeg er bare usikker på hvordan jeg griber det an. Hvilke udregninger kunne man lave på et forsøg som dette? Og hvordan kunne man bruge det ifht. en fremlæggelse om Tjernobylulykken?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2013 af peter lind

Har du også baggrundsstrålingen og har du målinger til flere tider ?. Hvis du har det kan du tegne grafen evt. på semilogaritmisk papir. Du kan lave eksponentiel regression på dine data og bestemme halveringstiden


Svar #2
22. juni 2013 af skyman6 (Slettet)

Tak for det hurtige svar! :)

Baggrundsstrålingen var 33 og jeg har målt på kilder fra 1992 til 2007. Dog har jeg kun set på hvor mange henfald der er i minuttet. Hvis jeg bestemmer halveringstiden, hvad ville jeg så kunne bruge den til at beskrive? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2013 af mathon

du har for aktiviteten

                                      A(t) = Ao • (1/2)t/T1/2 = Ao • [(1/2)1/T1/2]t = Ao • at             hvor T1/2 er halveringstiden
      


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2013 af peter lind

I forbindelse med Ternobyl ulykken kan du diskutere hvor lang tide der vil gå før det radioaktive 137Cs er væk


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2013 af mathon

halveringstiden for 137Cs er 30 år

          beregning af tiden inden aktiviteten er nået ned på 1% af Ao.


          0,01 • Ao = Ao[(1/2)1/T1/2]t

          0,01 = [(1/2)1/(30 år)]t = 0,97716t             når tiden regnes i år

          log(10-2 ) = log(0,97716) • t

          t = -2 / (-0,010034) = 199,3 år


Svar #6
22. juni 2013 af skyman6 (Slettet)

Hej igen!

#3: Her regner du så vidt jeg har forstået aktiviteten, ikke? Den er jeg ret sikker på allerede stod på kilderne jeg brugte. Der stod i hvert fald 370 kBq.

#4: Ja det tænkte jeg også, men skal man så ikke vide hvor meget der er af det radioaktive Cs-137? Er det muligt for mig ud fra de tal jeg har, at udregne hvor lang tid det vil tage for det radioaktive Cs-137 at forsvinde?

#5:  A_0 må være de 370 kBq der stod på kilderne, har jeg ret? Også vil jeg gerne være sikker på, hvad det er du egentlig har regnet? Er det hvor lang tid det vil tage før aktiviteten er nået ned på 1% af de 370 kBq? Altså hvornår aktiviteten rammer 3,7 kBq?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. juni 2013 af peter lind

Du har vist misforstået det eller du har ikke udtrykt dig klart nok. Jeg har forstået at du har brugt nogle kilder i et laboratorium. Hvis det er rigtigt kan du ikke bruge disse tal på Tjernobyl ulykken. Du skal du have fat i målinger foretaget i Tjernobyl


Svar #8
22. juni 2013 af skyman6 (Slettet)

Hej peter lind,

Jeg undskylder, hvis jeg ikke har udtrykt mig klart. Tak fordi du vil tage dig tid til at hjælpe!

Da jeg ikke har nogle resultater fra Tjernobyl bliver jeg på en eller anden måde nødt til, at lave nogle udregninger som kan sættes i perspektiv og evt. beskrive noget om Tjernobyl. Vil jeg ved hjælp af dette laboratoriumsforsøg være i stand til, at fortælle noget om Tjernobyl - i så fald, hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. juni 2013 af peter lind

Det du kan gøre er at sige noget om hvornår strålingen er så lav at mennesker kan bo der. Hvis du ikke direkte har data kan du se på hvor lang tid nogle radioaktive stoffer falder til for eks. 1% af det oprindelige.niveau. For Cs-137 er det gjort for dig af mathon i #5.

De 370 kBq kan du ikke bruge til noget i den forbindelse


Skriv et svar til: Radioaktivitets resultater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.