Fysik

Opgave i strøm

29. juni 2013 af HannaL (Slettet)

Hej :D

Jeg er igang med nogle fysikopgaver. To af dem har jeg brugt rigtig lang tid på, men kan stadig ikke finde ud af dem. Jeg vil gerne have hjælp til hvordan man løser dem, og håber på at nogen af jer derude vil hjælpe

Den første opgave lyder:

Batteriets elektomotorisk kraft også kaldet hvilespændingen er 9 V. Den indre modstand er 1 Ω.

Bestem strømmmen I. Bestem UP.

(Her får man at vide, at R1 = 5 Ω og R2 = 8 Ω)

Den anden opgave:

Ved en ubelastet transformer skal vi have transformeret 230 V til 12 V

Hvor mange vindinger skal der være på primærspolen, når der på sekundærspolen er 100 vindinger?

 

//Tak :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. juni 2013 af mathon

Det har betydning
om
                           1)   R1 og R2 er serieforbundet

                           2)   R1 og R2 er parallelforbundet


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. juni 2013 af mathon

 

Den anden opgave:

Ved en ubelastet transformer skal vi have transformeret 230 V til 12 V

Hvor mange vindinger skal der være på primærspolen, når der på sekundærspolen er 100 vindinger?

 

                                Np / Ns  =  Up / Us

                                Np / 100  =  230 / 12 = 19,1667

                                Np = 19,1667 • 100 = 1916,7 ≈ 1917


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. juni 2013 af mathon

 

Den første opgave lyder:

Batteriets elektomotorisk kraft også kaldet hvilespændingen er 9 V. Den indre modstand er 1 Ω.

 

                                              Uo = (Ri + Ry) • I

                                               I = Uo / (Ri + Ry)

                                               I = (9 V) / ((1 Ω) + Ry)

                                               I = (9 Ω·A) / ((1 Ω) + Ry)

 

                                               Uo = Ui + Up

                                               Up = Uo - Ui = (9 V) - ((1 Ω) • I)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. juni 2013 af mathon

 

                    Ry når R1 og R2 er serieforbundet

                                     Ry = (8 + 5) Ω = 13 Ω

                    Ry når R1 og R2 er parallelforbundet

                                     Ry = ((5•8) / (5+8)) Ω = 3,08 Ω


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. juni 2013 af mathon

serieforbindelse:

                                              I = (9 Ω·A) / ((1 Ω) + (13 Ω)) = 0,643 A

                                              Up = (9 V) - ((1 Ω) • (0,643 A)) = 8,357 V

 

 

parallelforbindelse:

                                              I = (9 Ω·A) / ((1 Ω) + (3,08 Ω)) = 2,206 A

                                              Up = (9 V) - ((1 Ω) • (2,206 A)) = 6,794 V


Svar #6
29. juni 2013 af HannaL (Slettet)


Svar #7
30. juni 2013 af HannaL (Slettet)

Tusind tusind tak for hjælpen! :D


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. juni 2013 af Eksperimentalfysikeren

Opgaven kan forstås på flere måder. Der er ikke angivet, at de to modstande er forbundet samtidig. Det kan også være to tilfælde1 og 2.

1: R1 forbundet til batteriet. Den samlede modstand er da Ri + R1 = 1Ω + 5Ω = 6Ω. Strømstyrken I = 9V / 6Ω = 1,5A.

Polspændingen Up = R1 * I = 5Ω * 1,5A = 7,5V

2: R2 forbundet til batteriet. Den samlede modstand er da Ri + R2 = 1Ω + 8Ω = 9Ω. Strømstyrken I = 9V / 9Ω = 1,0A.

Polspændingen Up = R2 * I = 8Ω * 1,0A = 8,0V

 


Skriv et svar til: Opgave i strøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.