Fysik

Mekanisk energi og effekt.

17. juli 2013 af Chaite (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg ved godt, hvad begreberne staar for, men naar begge begreber indgaar i et spoergsmaal omhandlende energiomdannelser, er jeg i tvivl om, hvordan jeg skal koble begreberne sammen for at faa en saa struktureret fremlaeggelse som muligt? ER der en sammenhaeng mellem effekt og mekanisk energi? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juli 2013 af hesch (Slettet)

Generelt gælder det jo, at:

E = ∫ P(t) dt

Det knytter sig ikke til en bestemt energi-  og effekt-form som mekanisk energi og effekt, og gælder f.eks. også for elektrisk effekt omsat til varmeenergi.

Har jeg misforstået spørgsmålet ?


Svar #2
17. juli 2013 af Chaite (Slettet)

Jeg har ikke set det udtryk foer. Og jeg forstaar desvaerre heller ikke meget af, det du har skrevet i #1. 

P=E/t  (effekten er omsat energi pr. tid) og mekanisk energi er Emek= Ekin+Epot.

Men mit spoergsmaal lyder:

"Fortael om forskellige energiomdannelser. Du skal komme ind paa mekanisk energi og begrebet effekt."

Og til min disposition er jeg i tvivl om, hvordan jeg skal strukturere det, da jeg ikke ved, hvordan jeg skal koble det sammen eller lave en logisk opbygget disposition. 

Jeg havde overvejet at fortaelle om, at det var i daglig tale kalder energiforbrug egentlig er energiomdannelse, et bare eksempler med forskellige energiomdannelser, omtale af et isoleret system + energibevarelse. Heraf kommer jeg naturligt ind paa mekanisk energi, men hvordan kan jeg faa indsat begrebet effekt? Det er jo bare hastigheden hvormed energien omsaettes... Mere ligger der vel ikke til det? Har du i oevrigt andre ideer til, hvad jeg kan komme ind paa. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juli 2013 af hesch (Slettet)

#2:     P=E/t   ⇒ 

E = P*t    hvilket i #1  blot er skrevet på integralform ved  E = ∫ P(t) dt.

Dette fordi ( mekaniske ) effekter ofte varierer over tid, derfor P(t) i stedet for P, der jo udtrykker en konstant effekt. Tag f.eks. en bil, som du bremser ned ved at omsætte kinetisk energi til bremseeffekt, der vil være proportional med bilens varierende hastighed. Bremseeffekten er således ikke konstant.

Et andet eksempel er en fjeder ( i et ur ), der i takt med at fjederen slækkes, er i stand til at levere mindre og mindre effekt til urværket, der kan antages at køre med konstant hastighed. Dette fordi fjederens moment mindskes over tid.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juli 2013 af Jerslev (Slettet)

#2: Det lyder meget fornuftigt.

#3: Det niveau er langt over B-niveau, som #0 har.


Skriv et svar til: Mekanisk energi og effekt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.