Matematik

Isolering af eksponent med x som potens

22. juli 2013 af Dafnyify (Slettet) - Niveau: A-niveau

Funktionerne f og g er givet ved

f(x)=3,1 · 1,45x og  g(x)=3.2x · 1,7

Opgaven lyder så, at vi skal "Bestemme kordinaterne til alle skæringspunkter mellem funktionernes grafer med 2 decimaler".

Da vi ønsker at bestemme ens skæringspunkter (der er 2, jeg har indtegnet dem på en graf) sætter vi funktonsværdierne lig hinanden, så vi får

f(x) = g(x)

3,1 · 1,45x = 3.2x · 1,7.

Jeg kan godt solve den på min lommeregner, så den giver

x = 0,75 eller x=4,36 men jeg syntes det kunne være sjovt at få alle mellemregningerne med. Jeg har selv forsøgt således

log(3,1 · 1,45x )= log(3,2x + 1,7)

log(3,1) + log(1,45x) = log(3.2x +1,7)

log(3,1) + x · log(1,45) = log(3,2x + 1,7)

(log(3.1) / log(1,45)) ·x = log(3.2x + 1,7) / log(1,45)

Og her sidder jeg så fast. Håber nogen kan hjælpe mig =D Og beklager de manglende brøkstreger, ved ikke hvordan jeg laver dem =)


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. juli 2013 af mathon

Du kan ikke udføre mellemregningerne uden hjælpemidler,
da den ubekendte optræder både som potenseksponent og som faktor.


Svar #2
22. juli 2013 af Dafnyify (Slettet)

Det forklarer hvorfor jeg ikke kunne så =)
Mange tak for dit svar =D


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. juli 2013 af Krabasken (Slettet)

Det ene af dine facitter er ikke korrekt -

Se vedhæftede skitse  :-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #4
23. juli 2013 af Dafnyify (Slettet)

Mange tak fordi du gad porintere det.
Det skyldes jeg er lavet en dumme fejl (Jeg har også lavet flere) da jeg skrev det ind i på siden.

g(x) Skulle i virkeligheden hedde g(x) = 3,2x + 1,7 istedet for g(x) = 3,2x · 1,7, som jeg skrev i indlægget. =P

Den samme fejl gentager sig selv i linjen, hvor jeg sætter g(x) og f(x) sammen.
Her skulle den hedde

3,1 · 1,45 x = 3.2x + 1,7.

istedet for

3,1 · 1,45x = 3.2x · 1,7.

som jeg fik skrevet =)

Idet jeg begynder at lege med logaritmerne har jeg tilsyneladende skrevet det rigtigt ind.

I dette tilfælde kommer grafen til at se sådan ud

Se vædhæftede fil. Det er PNG format, skulle kunne åbnes med windows fremviser =)

Undskyld de dumme tastefejl, og igen tak for dit svar =D

(PS, den sorte graf er funktionen g(x) - f(x) =) )

 

Vedhæftet fil:Graf af 2 funktioner.png

Brugbart svar (1)

Svar #5
23. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig så om at finde de reelle løsninger til ligningen

3,1 · 1,45x = 3.2·x + 1,7

Den ene løsning kan findes ved at benytte iterationen

xi+1 = (3,1·1,45xi - 1,7) / 3,2

med en passende startværdi, for eksempel x1 = 0,5 eller x1 = 1, hvor man så finder x ≈ 0,74777297986 .

Den anden løsning kan findes ved at benytte iterationen

xi+1 = log((3,2·xi+1,7)/3,1) / log(1,45)

med en passende startværdi, for eksempel x1 = 3 eller x1 = 4, hvor man så finder x ≈ 4,35508716208 .

 


Svar #6
23. juli 2013 af Dafnyify (Slettet)

Det gælder altså bare om at lave en "nogenlunde" isolering af den ene af x - værdierne og derefter indsætte værdier indtil venstre side er lig med højre og ligningen bliver sand?

Kan godt se at hvis du indsætter 4,35508716208 får du 4,35509 ud igen, hvilket som du porintere er meget tæt =)

Har du i de to sætninger isoleret x som potent eksponent og x som faktor hver for sig, og således fået dine resultater?
Kan nemlig se at din sidste ligning ligner lidt noget jeg kom frem til også =)

Men må indrømme, jeg ikke har lært hvad disse xi+1 betyder. Er det A niveau? Det ser hyggeligt ud =D

Tak for dit svar =D

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, de to iterationsudtryk fremkommer af ligningen ved at isolere enten x på højre side af ligningen, eller x på venstre side af ligningen.

Iterationsudtrykket

xi+1 = (3,1·1,45xi - 1,7) / 3,2

skal forstås således, at man ud fra en tilnærmet værdi xi for løsningen, finder en forbedret tilnærmelse xi+1 . Man fortsætter iterationen, indtil der ikke er mærkbar ændring i x-værdierne.


Svar #8
23. juli 2013 af Dafnyify (Slettet)

Super! Mange tak skal du have =D


Skriv et svar til: Isolering af eksponent med x som potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.