Matematik

når man sætter en funktion lig med 0

27. juli 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvad er det man får når man sætter en funktion lig med 0

og hvad er det man får når man sætter en differentieret funktion lig med 0


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juli 2013 af LubDub (Slettet)

hvis du sætter en funktion lig nul, så kan du finde ud af, hvor grafen for funktionen skærer x-aksen

hvis du sætter en differentieret funktion (differenskvotienten) lig nul, så vil tangenten til grafen for funktionen i det punkt have en hældning lig nul, og tangenten vil dermed ligge vandret.

 


Svar #2
27. juli 2013 af Metteaugustin (Slettet)

er det ikke noget med at man finder hældningskoefficienten i x=0 når man sætter en funktion lig med nul og man finder hvor denne funktion vender når man differentiere den og sætter den lig med nul?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. juli 2013 af LubDub (Slettet)

   nej


Svar #4
27. juli 2013 af Metteaugustin (Slettet)

jamen hvorfor sætter man så en differentieret funktion lig med nul når man skal finde monotoniforholdene?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. juli 2013 af LubDub (Slettet)

f '(x)  benyttes til at beregne ekstremumspunkter (minimum eller maksimum)

                Disse opfylder f '(x) = 0.

Herudfra fastlægges monotoniintervalerne.

Fortegnsvariationen for f '(x) i disse intervaller fastlægger monotonien for f(x).

Hvis  f '(x) > 0 ∀x ∈ [a;b], er f voksende i [a;b].
Hvis  f '(x) < 0 ∀x ∈ [a;b], er f aftagende i [a;b].
Hvis  f '(x) = 0 ∀x ∈ [a;b], er f konstant i [a;b].


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. juli 2013 af mathon

…fordi når
                 fortegnsvariationen for f '(x) i en lille omegn om xo, ω(xo), er  +  0  -  har funtionen f(x)
                 lokalt el. globalt maksimum f(xo)

                 fortegnsvariationen for f '(x) i en lille omegn om xo, ω(xo), er  -  0  +  har funtionen f(x)
                 lokalt el. globalt minimum f(xo)


Svar #7
27. juli 2013 af Metteaugustin (Slettet)

men ekstremumspunkter er vel også hvor grafen vender og der er en vandret tangent?


Svar #8
27. juli 2013 af Metteaugustin (Slettet)

eller funktionen


Svar #9
27. juli 2013 af Metteaugustin (Slettet)

det er lidt sort for mig, det i skriver, jeg ved godt hvad monotoniforhold handler om... men så lad mig skrive den funktion jeg kigger på... jeg har f(x)=x^3-3x^2+4

så skal jeg bestemme f'(x) og bestemme monotoniforhold... og det gør jeg vel ved at sætte f' lig med nul... det giver mig så ekstrenumspunkter som i siger... er det så altid sådan? og i samme kontekst hvad ville det vise hvis jeg satte den oprindelige funktion lig med nul?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. juli 2013 af mathon

                    f '(x) = 3x2 - 6x = 3x(x-2) = 0

                    x = 0   v   x = 2

                   da f '(x) er et andengradspolynomium og koefficienten til x2 er positiv,
                   er f '(x) negativ for x'er mellem rødderne og positiv for øvrige x-værdier.

monotonien er derfor
       for x<0 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
       for 0<x<2 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
       for x>2 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende

 


Svar #11
27. juli 2013 af Metteaugustin (Slettet)

i sådan en opgavetype.


Svar #12
27. juli 2013 af Metteaugustin (Slettet)

tak må lige se lidt mere på det.


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. juli 2013 af LubDub (Slettet)

hvad ville det vise hvis jeg satte den oprindelige funktion lig med nul?

   x3 - 3x2 + 4  = (x + 1) • (x2 - 4x + 4) = (x + 1) • (x - 2)2 = 0  

... her kan du benytte nul-reglen og finde løsningerne

 

det var noget af en hjernevrider, og jeg har undladt nogle mellemregninger


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. juli 2013 af Krabasken (Slettet)

# 1

Der skal ikke stå 'differenskvotienten' men derimod 'diffentialkvotienten' :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

At løse ligningen

f(x) = 0

kaldes også at bestemme rødderne for funktionen f(x) . Rødderne er netop x-koordinaterne for de punkter, hvor grafen for funktionen f(x) skærer x-aksen.


Skriv et svar til: når man sætter en funktion lig med 0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.