Matematik

matematik differentialligning

11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgave 3 – 25 point
1. Klassificer følgende differentialligning og forklar hvordan den kan løses.
????/dx+ cos(??)??(??) = cos(??)(1 + sin(??)), ?? ∈ R
2. Bestem samtlige løsninger til differentialligningen.
3. Bestem den løsning, som opfylder begyndelsesbetingelsen ??(0) = 5      , Nogen som kan hjælpe mig? Når jeg skal klassificer differentialligningen er det så en 1.ordens linear differentielligning?


Svar #1
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Opgave 3 – 25 point
1. Klassificer følgende differentialligning og forklar hvordan den kan løses. dy/dx+cos(x)y(x) = cos(x)(1+sin(x)) ,  x ∈ R
2. Bestem samtlige løsninger til differentialligningen.
3. Bestem den løsning, som opfylder begyndelsesbetingelsen y(0) = 5


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2013 af SuneChr

Benyt løsningsmodellen for den lineære første ordens differentialligning

y '  =  g(x)·y + h(x)


Svar #3
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Men jeg er i tvivljeg får givet ligningen dy/dx+cos(x)y(x) = cos(x)(1+sin(x)) ,  x ∈ R , hvordan ved jeg hvilken der er min G(x) og h(x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2013 af SuneChr

Sæt


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Skriv ligningen på formen, hvor dy/dx er isoleret på venstre side:

dy/dx = -cos(x)·y(x) + cos(x)·(1+sin(x))

Heraf aflæser man så funktionerne som vist i #4.

Den generelle løsning til diffferentialligningen i #2 er

y(x) = eG(x) · ( ∫ e-G(x) · h(x) dx + c ) , hvor

G(x) = ∫ g(x) dx


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man indfører substitutionen

u(x) = 1 + sin(x) - y(x) ,

kan den fremkomne differentialligning i u(x) løses ved separation af de variable.


Svar #7
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

mange tak, jeg skal lige være sikker på at jeg har forstået det rigtigt. Dvs.når jeg skal finde samtlige løsninger for differentialligningen,ville den blive således: y= e-sin(x)+c * integral ( e sin(x)+c  * (1+sin x)*cos x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, det er ikke korrekt. Den vilkårlige konstant c indgår ikke i G(x). Genlæs svaret i #5.


Svar #9
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Ville det sige at samtlige løsninger til differentialligningen er : y= e-sin(x) * integral ( e sin(x)  * (1+sin x)*cos x) +c ? eller skal jeg integrere den sidste del?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man kan beregne løsningen ved at indsætte i løsningsformlen, eller ved at løse ligningen ved separation af de variable.

g(x) = -cos(x) , G(x) = -sin(x) , h(x) = cos(x)·(1 + sin(x)) .

Den færdige løsning skal integreres færdig.


Svar #11
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

y= e-sin(x) * integral ( e sin(x)  * (1+sin x)*cos x) +c ). Men man kan ikke integrere den sidste del. Hvad mener du med separation af variable?


Brugbart svar (1)

Svar #12
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, man kan godt integrere den sidste del. Benyt substitutionen t = sin(x) , dt = cos(x) dx .

Opgaven kan også løses ved separation af de variable, som nævnt i #6. Sætter man 

u(x) = 1 + sin(x) - y(x)

har man

u'(x) = cos(x) - y'(x) 

       = cos(x) - cos(x)·(1 + sin(x) - y(x))

      = -cos(x)·(u(x) - 1) ,

og dermed

(u - 1)' = -cos(x)·(u-1) , eller

(u-1)' / (u-1) = -cos(x) , 

hvorfor

ln(u(x)-1) = -sin(x) + c ,

og dermed

u(x) - 1 = k·e-sin(x) ,

og til sidst

y(x) = sin(x) - (u-1) = sin(x) + k'·e-sin(x)


Svar #13
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Men hvorfor er det k´ i den nederste linje #12, ville det sige at samtlige løsninger er y(x) = sin(x) + k* e-sin(x)  


Svar #14
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Er det også det resultat jeg skal nå frem til hvis jeg skal integrere den sidste del, via substition? Men skal jeg ikke sætte x=0 og y=0 for at finde k?


Brugbart svar (1)

Svar #15
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg benyttede k' for at markere, at det er en anden konstant, en den, der forekommer i ligningen før.

#14

Ja, man skulle gerne nå frem til den samme generelle løsning, hvad enten man bruger panserformlen eller løser ved separation af de variable.

I spm 3. skal man finde den bestemte løsning, for hvilken det gælder, at y(0) = 5. Man bestemmer da den værdi af k', for hvilken dette er opfyldt.


Svar #16
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

Mange Mange tak for hjælpen :-) I spm 3. hvor man finde den bestemte løsning, for hvilken det gælder, at y(0) = 5. kan det så passe at den værdi af k' =5 så det er opfyldt y(0)=5 altså x=0 og y=5 ? eller er det forkert?


Svar #17
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

For at finde alle samtlige løsinger skal jeg så ikke finde k´ når y=0 og x=0, eller er dette ikke nødvendigt?   y(x) = sin(x) + k´ * e-sin(x)


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja. Man skal finde den værdi af konstanten, for hvilken y(0) = 5 . Man indsætter x = 0 og løser, så y = 5.


Svar #19
11. august 2013 af jegeretkinderæg (Slettet)

når jeg gør det  får jeg k' =5 kan det passe? For at finde alle samtlige løsinger skal jeg så ikke finde k´ når y=0 og x=0, eller er dette ikke nødvendigt?   y(x) = sin(x) + k´ * e-sin(x)


Brugbart svar (1)

Svar #20
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Samtlige løsninger har formen

y(x) = sin(x) + k'·e-sin(x)

hvor k' er en vilkårlig konstant.

Det er korrekt, at for x = 0 er y(0) = k' , så den specielle løsning, for hvilken y(0) = 5 , er løsningen, der fremkommer ved at sætte k' = 5 .


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.