Matematik

hvordan man viser at y''+ay'+by=0 er en lineær differentialligning

11. august 2013 af Fireclaw (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg sidder i et lille problem jeg har fået til opgave at vise at 

y''+ay'+by=0 

er en lineær differentialligning men jeg kan ikke helt gennemskue hvordan jeg viser det.

er der nogen der kan give et tip eller fortælle mig hvordan jeg gør?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. august 2013 af peter lind

Antag at du har 2 løsninger y1 og y2 til differentialligningen altså at yi''+ayi+byi = 0. Definer y = k*y1+m*y2..k 0g m er vilkårlige reelle tal Vis ved indsættelse i differentialligningen at y er en løsning


Svar #2
11. august 2013 af Fireclaw (Slettet)

jeg kan godt følge tanken om at jeg kan antage at jeg har 2 løsninger og ligge dem sammen og gange med reelle konstanter må give mig en tredje løsning men kan ikke lige se hvordan jeg kan vise at den nye y er en løsning ved indsætning. altså kan ikke se hvordan jeg kan vise at den vil være lig 0 ?? 

men mange tak for besvarelsen jeg sætter meget stor pris på det :)

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. august 2013 af peter lind

Indsat får du

(k*y1+m*y2)''+a(k*y1+m*y2)'+c(k*y1+m*y2) som du skal vise bliver 0. Brug regneregler for differentiation af sum og konstant gange funktion til at adskille y1 og y2. Brug til slut at y1 og y2 er løsninger til differentialligningen


Svar #4
11. august 2013 af Fireclaw (Slettet)

så jeg skal i den her retning ?? 

(ky1)''+(my2)''+a(ky1)'+a(my2)'+b(ky1)+b(my2)=0

k(y1)''+m(y2)''+ak(y1)'+am(y2)'+bk(y1)+bm(y2)=0

eller misforstår jeg ?

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. august 2013 af peter lind

Det er korrekt bortset fra at du ikke skal sætte udtrykkene = 0. Det ved du jo ikke endnu om det holder. Til gengæld skal du sætte lighedsdstegn  mellem udtrykken altså

(k*y1+m*y2)''+a(k*y1+m*y2)'+c(k*y1+m*y2)=(ky1)''+(my2)''+a(ky1)'+a(my2)'+b(ky1)+b(my2) = k(y1)''+m(y2)''+ak(y1)'+am(y2)'+bk(y1)+bm(y2)

Derefter samler du led med y1 for sig og med y2 for sig


Svar #6
11. august 2013 af Fireclaw (Slettet)

ahh ok så det bliver

(k*y1+m*y2)''+a(k*y1+m*y2)'+b(k*y1+m*y2)=(ky1)''+(my2)''+a(ky1)'+a(my2)'+b(ky1)+b(my2) = k(y1)''+m(y2)''+ak(y1)'+am(y2)'+bk(y1)+bm(y2)=k(y1)''+ak(y1)'+bk(y1)+m(y2)''+am(y2)'+bm(y2)

så her bruger jeg at både a,b,k og m er reelle konstanter og derfor?

=k(y1)''+a(y1)'+b(y1)+m(y2)''+a(y2)'+b(y2)

hvis det er rigtigt så skal jeg bare af med det tilbage værende k og m for så kan jeg bruge at vi antog at yog yer løsninger?


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. august 2013 af peter lind

Du har glemt nogle k'er og m'er flere steder og i flere udtryk. Den sidste linje bliver

k(y1)''+k*a(y1)'+k*b(y1)+m(y2)''+m*a(y2)'+m*b(y2)


Svar #8
11. august 2013 af Fireclaw (Slettet)

ja det har du da ret i. 

Jeg har dog lidt svært ved at gennemskue hvordan jeg slipper af med de k'er og m'er for at få udtrykket til at ligne 

y''+ay'+by

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal benytte, at hver af funktionerne y1 og y2 er en løsning til differentialligningen, hvorfor

y1'' + ay1' + by1 = 0

og tilsvarende for y2 .

Så gælder der jo

k·(y1'' + ay1' + by1) = 0 og

m·(y2'' + ay2' + by2) = 0 ,

og dermed

k·(y1'' + ay1' + by1) + m·(y2'' + ay2' + by2) = 0,

der let omordnes til

(k·y1'' + m·y2'') + a·(k·y1' + m·y2') + b·(k·y1 + m·y2) = 0, eller

(k·y1 + m·y2)'' + a·(k·y1 + m·y2)' + b·(k·y1 + m·y2) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. august 2013 af peter lind

Du kan sætte k og m ud foran en parentes


Svar #11
11. august 2013 af Fireclaw (Slettet)

så står jeg med

k(y1''+ay1'+by1)+m(y2''+ay2'+by2)

og

y1''+ay1'+by1=0 og samme for y

k*0+m*0=0

er det korrekt forstået?


Svar #12
11. august 2013 af Fireclaw (Slettet)

mange mange tak til jer alle og især til Peter Lind for at bruge så lang tid på at prøve at forklare mig det :)


Skriv et svar til: hvordan man viser at y''+ay'+by=0 er en lineær differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.