Kemi

kemi c

20. august 2013 af danielandersen0 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg har et par spørgsmål angående kemi c. forstår ikke kemi og ved jeg får det svært med dette fat, så har brug for hjælp til det.

 

Vil gerne spørge hvordan man afstemmer hydrogen og oxygen:

I bogen jeg har står der 2Hi anden+O i anden >2 Hianden O

 

så giver de et eksempel over hvordan man afstemmer :

 

CHi fjerde + O ianden > CO i anden+ H2O(ikke afstemt)

 

CHi fjerde + 2 Oi anden> COi anden + 2Hi anden O(ikke helt afstemt)

 

CHi fjerde+2Oi anden> CO i anden+ 2H i andenO


Nu spørger jeg hvordan gør man det? kan ikke se logikken i det?

:

Til sidst er der en opgave hvor der står afstem følgende reaktionsskeamer:

 

A= CH i fjerde+H i anden O > CO+ H i anden

B= CO+H2 > CH3OH

C=H2+N2> NH3

D=NH3+O2> NO+H2O

 

Så har jeg endnu et spørgsmål?


Angiv antallet af protoner,neutroner og elektroner i følgende atomer:

 

4/2He        39/19K             238/92U

 

 

Er det korrekt når jeg får det til 4 neutroner og 2 elektroner/protoner i den første.
39 neutroner og 19 elektroner/protoner i den anden.

238 neutroner og 92 elektroner/protoner i den sidste?

Jeg er lidt lost her, hvordan ser man hvor mange neutroner der i udfra det periodiske system? lad os tage calcium som eksempel, det har nr 20, vil det sige det har 20 elektroner og protoner? men hvordan ser man hvor mange neutroner det har? Og hvilke kemiske facts er der omkring calcium? At det ligger i anden hovedgruppe betyder at det har 2 elektroner i yderste skal? men hvad betyder den lodrette gruppe fra hydrogen til francium? Hvilke facts kan jeg se udfra CA nr 20 i det periodiske system?

 

takl for hjælpen og håber i kan hjælpe.

 


Svar #1
20. august 2013 af danielandersen0 (Slettet)

Hvad er et isotop? er det det samme som et atom?

 

tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. august 2013 af flygtighed (Slettet)

Det er vigtigt at forstå, at der ikke er tale om noget "i anden" når man afstemmer. Det betyder i et molekyle, f.eks. H2O, at der er 2 Hydrogenatomer og 1 Oxygenatom.

Når man afstemmer, er det vigtigt, at der er lige mange af hver på begge sider af reaktionspilen, f.eks.

CH4 + O2  ->    CO2 +  H2O (ikke afstemt)

der er 4 H i CH4, men kun 2 H'er på den anden side af reaktionspilen. Så sætter man et 2 tal foran H2O:

CH4  +  O2    ->    CO2   +  2 H2O

Tæller man efter, kan man se, at reaktionen stemmer. Der er ligemange af hver på begge sider af reaktionspilen.

Med hensyn til isotoper:

Et atom afgøres af, hvor mange protoner, det har i kernen, har den 1 proton er det et Hydrogenatom, har det 8 protoner er det et Oxygenatom. Men Neutroner findes også i kernen og har ikke indflydelse på andet end vægten. F.eks. findes der 3 isotoper af hydrogen. en hvor der ikke er nogle neutroner, en hvor den har én neutron og en hvor den har to neutroner. Der er stadig tale om det samme grundstof, selvom de indeholder forskelligt antal neutroner.


Svar #3
25. august 2013 af danielandersen0 (Slettet)

CH4  +  O2    ->    CO2   +  2 H2O

Tæller man efter, kan man se, at reaktionen stemmer. Der er ligemange af hver på begge sider af reaktionspilen.

 

altså 1 C på vær side, 2 o2 på være side, men til højre er der 3 Oere? O2 + O? det stemmer vel ikke?

af en ballon med brint, som bliver blæst i stykker af en glødende pind med ild i? til sidst dannes der van?  Hvad er reaktanten/reakanterne?

omkskriv et reaktionskema for reaktionen med stofferens navne og reaktionspil?

Er det H+H2O? tror desværre ikke det er rigtigt?

 

et andet spørgsmål er: hvis vi tager magnesium, hvilke kemiske facts er der angående grundstoffets placering? er her tale om at det ligger i anden hovedgruppe og har grundstofnummer 20 på grund af 20 protoner i kernen? men hvis vi tager grundstoffet mangan.MANGAN har 2 elektroner i yderste skal, hvorfor står den så ikke i anden hovedgruppe men i midtergruppen? og hvorfor har mangan nummeret 7,6,4,2,3 som nummer i det periodiske system, når den har 2 elektroner i yderste skal? forstår det ikke?

Hvad er en kemisk reaktion? er det når 2 forskellige atomer rammer hinanden eller hvordan?

 

andet spørgsmål. hvordan skriver man jern to sulfid som reaktionskema? er det bare Fe+S og ikke mere?

 

takker for hjælpen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2013 af 123434 (Slettet)

CH4  +  O2    ->    CO2   +  2 H2O

Tæller man efter, kan man se, at reaktionen stemmer. Der er ligemange af hver på begge sider af reaktionspilen.

Du har 4H på venstre side  og 4 H på højre side.1 C på venstre og 1 C på højre. 2 O på venstre og 2 O på højre. Så jo den stemmer. 

 

Hvad er en kemisk reaktion? er det når 2 forskellige atomer rammer hinanden eller hvordan?

En kemisk reaktion er når 2 eller flere stoffer går sammen.

F.eks. NaCl er en kemisk forbindelse

Na er et grundstof og Cl er et grundstof. Sammen er de en kemisk forbindelse

Na+ Cl-

Altså Nacl er en ion-binding: Metal og et ikke metal.

Kovalent binding-indeholder: ikke metaler

F.eks. CH4.

Her deles de om elektronerne. De vil gerne have 8 i yderste skal. Her opfyldes 8-reglen

 

andet spørgsmål. hvordan skriver man jern to sulfid som reaktionskema? er det bare Fe+S og ikke mere?

Du mener jernsulfid?

FeS=Fe+S ala noget i den stil

 

 

 

 


Svar #5
25. august 2013 af danielandersen0 (Slettet)

 CH4  +  O2    ->    CO2   +  2 H2O

Tæller man efter, kan man se, at reaktionen stemmer. Der er ligemange af hver på begge sider af reaktionspilen.

Du har 4H på venstre side  og 4 H på højre side.1 C på venstre og 1 C på højre. 2 O på venstre og 2 O på højre. Så jo den stemmer.

 

så det sidste o til højre i 2 H2O tæller ikke med? der er 3 o til højre? O2+ det yderst til højre? ser jeg forkert eller hvordan?

 

Har endnu et spørgsmål, hvorfor er mangan ikke i hovedgruppe 2? udfra den bog jeg læser har den 2 elektroner i yderste skal, hvordan den kan se det er et mysterium for mig?  hvordan kan man se hvormange skaler de har?  feks calcium har nr 20, og den hedder 2,8,8,2 hvis jeg har regnet rigtigt, men mangan må så hedde 2,8,13,2? skal man gætte sig frem til disse tal, så der står 2 i ydereste skal?

Så forskellen på metaller og ikke metaller er at ikke metaller er gas/eller flydende mens metaller er stabile?


Og er dette korrekt, formelmassen for HC1 er hydrogen 1+ chlorine 35= 36 i masse? og NaCL er 23+35=58 u? er jeg gal på den eller forstår jeg det korrekt? 


Man udregner neutron tallet ved at minuse atomnummeret med massen? er det korrekt?

 

 

 

tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. august 2013 af 123434 (Slettet)

Har endnu et spørgsmål, hvorfor er mangan ikke i hovedgruppe 2?

www.ptable.com

Hvis vi kigger nærmere på Mangan

Den har atomnummer 25 (altså protoner i kernen, ligeledes 25 elektroner)  Mangan ligger i periode 4, da den har 4 skaller. 

I den inderste skal er der 2 elektroner, i nr. 2 skal er der 8 elektroner, i nr 3 er der 13 elektroner og i den yderste skal 2 elektroner. I den yderste skal var der 2 elektroner(så Mangan er i hovedgruppe 2)

 


Skriv et svar til: kemi c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.