Matematik

Har brug for lidt hjælp

26. august 2013 af StxNerd (Slettet) - Niveau: A-niveau

721: Cirklen med centrum i (2,4) og radius 6 skærer x-aksen og
y-aksen i to punkter hver. Bestem en ligning for tangenterne
i de skæringspunkter med akserne, der har positiv x- eller ykoordinat.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2013 af SuneChr

Cirklen

(x - 2)2 + (y - 4)2  =  62

Skærer x-aksen, når y = 0

og skærer y-aksen, når x = 0

Find disse skæringspunkter ved indsættelse i ligningen.

Benyt derefter tangentligningen for en cirkel med centrum i (a ; b) og radius r

(x0 - a)(x - a) + (y0 - b)(y - b)  =  r2


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2013 af LubDub (Slettet)

cirklens ligning
                                          (x - 2)2 + (y - 4)2 = 62

 

skæring med x-aksens positive halvakse
                                         (x - 2)2 + (0 - 4)2 = 62

                                          x2 + 4 - 4x + 16 = 36

                                          x2 - 4x  - 16 = 0

for x > 0      

                                          x = 2 + 2•√(5) ≈ 6,5

skæringspunktet                   

                                         P(6.5, 0)

..

en normalvektor til tangenten t1

er                                      n = CP = [6,5 - 2 ; 0 - 4] = [4,5 ; -4]

 

da P ∈ t1 fås ligningen for t1:

                                        4,5•(x - 6,5) + (-4)•(y - 0) = 0

                                        4,5x - 29,25 - 4y = 0

                                        4,5x - 4y - 29,25 = 0

                                        y = - (29,25 - 4,5x) / 4

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2013 af LubDub (Slettet)

cirklens ligning
                                          (x - 2)2 + (y - 4)2 = 62

 

skæring med y-aksens positive halvakse
                                         (0 - 2)2 + (y - 4)2 = 62

                                          4 + y2 + 16 - 8y = 36

                                          y2 - 8y - 16 = 0

for y > 0     

                                          y = 4 + 4•√(2) ≈ 9,7

skæringspunktet                  

                                         P(0, 9.7)

..

en normalvektor til tangenten t2

er                                      n = CP = [0 - 2 ; 9,7 - 4] = [-2 ; 5,7]

 

da P ∈ t2 fås ligningen for t2:

                                        (-2)•(x - 0) + 5,7•(y - 9,7) = 0

                                        -2x + 5,7y - 55,29 = 0

                                        y = (55,29 + 2x) / 5,7

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2013 af mathon

alternativt:

Cirklen

(x - 2)2 + (y - 4)2  =  62

skærer x-aksen, når y = 0

                                          (x - 2)2 + 16 =  36
                                          (x - 2)2  =  20

                                           x = 2 ± 2√(5)    hvor   2 + 2√(5) er positiv

                 skæringspunkt  (2+2√(5);0)

skærer y-aksen, når x = 0

                                          4 + (y - 4)2  = 36
                                          (y - 4)2  =  32

                                           y = 4 ± 4√(2)    hvor   4 + 4√(2) er positiv

                 skæringspunkt  (0;4+4√(2))

.

ønskede tangenter
under anvendelse af cirklens tangentligning
på formen
                  (xo - a)(x - a) + (yo - b)(y - b)  =  r2

     med skæringspunkt (2+2√(5);0)

                       (2+2√(5) - 2)(x - 2) + (0 - 4)(y - 4)  =  36
     hvoraf
                       y = (√(5)/2)•x - (5+√(5))

.

     med skæringspunkt  (0;4+4√(2))

                       (0 - 2)(x - 2) + (4+4√(2)- 4)(y - 4)  =  36
     hvoraf
                       y = (√(2)/4)•x + 4(1+√(2))

                  
 

                         

     


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2013 af SuneChr

Ja - så fik trådstarter da valuta for pengene.

Er betingelserne for brug af forummet ophævet?

Klik på linket dertil under svarboksen.


Skriv et svar til: Har brug for lidt hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.