Matematik

kan man dividere to vektorer?

30. august 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Ja, er hurtigt spørgsmål, kan man dividere to vektorer? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2013 af LubDub (Slettet)

man kan ikke dividere en vektor med en anden vektor,
men en vektor kan divideres med en skalar


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2013 af SuneChr

    er tilladt, da også        er en skalar, som # 1 rigtigt skriver.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2013 af SuneChr

Det ses endvidere, at

     er tilladt, når blot       ikke er ortogonale, eller mindst en af dem ikke er   .


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. august 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Spørgsmålet er jo, hvilket formål en sådan division skal tjene.

Måske kompleks talregning kan anvendes, altså at tegne vektorerne i en kompleks talplan. Her kan du dividere ( næsten ) alt, blot divisoren ≠ 0.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

Hvis man skulle kunne dividere med en vektor, skal det være muligt at løse en ligning af formen a x = b eller af formen y · c= d entydigt (vektorer angivet i fed skrift).

Hvis vi vælger a = (2,0) og b = 4, kan alle vektorer af formen x = (2,r), hvor r er et reelt tal, løse ligningen.

Vælges c = ( 2,1) og d = ( 3,4), findes der ingen værdi af y, der tilfredsstiller den anden ligning. 

Der findes kombinationer af c og d, hvor den sidste ligning kan løses, f. eks. c = (2,1) og d = (6,3), der giver løsningen y = 3.

Konklusion: Der er ingen division, der svarer til skalarprodukt. For produktet skalar·vektor findes der situationer, hvor divisionen er mulig, men generelt er den ikke mulig.


Skriv et svar til: kan man dividere to vektorer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.