Matematik

ligning med brøker

01. september 2013 af najaanker (Slettet)

opgaven lyder:

løs ligningen        1/(x-2)=x/(x+4)

når jeg regner stykket ud i et tregneprogram får jeg to løsninger, nemlig 4 og -1

ligningen skal løses uden hjælpemidler

jeg ville starte med at gange med (x+4) på begge sider

(x+4)/(x-2)=x

og så går x ud med x i brøken på venstre side

4/-2=x

og så er x=-2

men det er jo ikke det samme som regneprogrammet siger. har også prøvet andre metoder men jeg får stadig ikke det samme resultat, og jeg får kun ét resultat, hvor jeg jo skal have to. nogen der kan hjælpe? :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2013 af SuneChr

Gang over kors:
Tæller1·Nævner2   =   Tæller2·Nævner1 
Nævnere ≠ 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2013 af 123434 (Slettet)


Svar #3
01. september 2013 af najaanker (Slettet)

så der står x/(x-2)(x+4)=0

men hvad så?


Svar #4
01. september 2013 af najaanker (Slettet)

nej jeg forstår det ikke.. kan du måske skrive tallene?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2013 af LubDub (Slettet)

#4 nej

    1/(x - 2) = x/(x + 4)

     1·(x + 4) = x·(x - 2)

gang paranteserne ud og saml det hele på venstresiden
og løs andengradsligningen


Svar #6
01. september 2013 af najaanker (Slettet)

x+4=x^2-2x
3x+4=x^2
 
du må meget undskylde, men jeg forstår stadig ikke hvordan jeg kommer videre herfra. for at ophæve x^2 skal jeg tage kvadratroden af 3x+4...

og hvordan kan jeg få 2 x-værdier ?

ps tak for hjælpen ind til videre !


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Saml alle led på den ene side, og løs så en fremkomne 2.-gradsligning

x2 -3x -4 = 0 ,

der let kan faktoriseres og løses ved at benytte nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. september 2013 af LubDub (Slettet)

#6

                                    3x + 4 = x2

er ensbetydende med

                                   - x2 + 3x + 4  = 0

                                   - x2 + 1 + 3x + 3 = 0

                                  (1 - x)·(1 + x) + 3·(1 + x) = 0

                                  (1 + x)·(1 - x + 3) = 0

                                  (1 + x)·(4 - x) = 0

          benyt her nulreglen

 


Svar #9
01. september 2013 af najaanker (Slettet)

tak skal i have ! i har været en stor hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. september 2013 af 123434 (Slettet)

8#

 (1 + x)·(1 - x + 3) = 0

 (1 + x)·(4 - x) = 0  (hvordan får du (1-x+3) ned i (4-x)


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. september 2013 af LubDub (Slettet)

#10

     1 - x + 3 = 1 + 3 - x = 4 - x


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

1-x+3 = 1+3 -x = 4-x


Skriv et svar til: ligning med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.