Matematik

Arrhenius ligning

03. september 2013 af Parq

Hej.. jeg har en opgave der lyder: K=Aexp(-Ea  /RT)  Jeg får oplyst at Exp(x) = ex  og at k er hastighedskonstanten for en reaktion ved en konstant A. Ea  er aktiveringsenergien for reaktionen målt i J/mol (en konstant) og R=8,31/k*mol og Temperaturen T (målt i Kelvin; 273 K) .        Spørgsmålet lyder så a) vis at der gælder lnk=a*1/T + b (dvs. lnk er en lineær funktion af 1/T) og udtryk konstanterne a og b ved A, Ea og R. HJÆLP? o.o Jeg ved at lnx er det modsatte af e^x så... det må være at tage ln på begge sider? men kan ikke rigtig se hvad jeg skal gøre


Svar #1
03. september 2013 af Parq

og beklager det er skrevet i en lang smøre...


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Lad være med at benytte K og k om den samme størrelse. Man har

k = A·e-Ea/(RT)

og tager man ln() på hver side, fremkommer et udtryk af den ønskede form, dvs.

ln(k) = ln(A) -Ea/(RT)

Aflæs så, hvad a og b skal være for at give det formen

ln(k) = a·(1/T) + b .


Svar #3
03. september 2013 af Parq

Hmm... hvordan skal jeg aflæse det?


Svar #4
03. september 2013 af Parq

Kan slet ikke få noget fornuftigt ud af det...


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man aflæser, at

a = -Ea/R og b = ln(A) .


Svar #6
03. september 2013 af Parq

nå ja! tak for det :))


Skriv et svar til: Arrhenius ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.